Međunarodni dan borbe protiv zloupotrebe droga i nezakonitog prometa drogama

Opća skupština Ujedinjenih naroda 1987. g., proglasila   je  26.   lipnja “Međunarodnim danom  borbe  protiv  zlouporabe  droga  i nezakonitog prometa drogama”, (Rezolucijom 42/112, 1987. godine), u nastojanju  da  ojača  aktivnosti  i  suradnju  u ostvarivanju  zajedničkog  cilja, društva slobodnog  od  zlouporabe  droga. U političkoj deklaraciji Opće skupštine UN navodi se: “Droge uništavaju živote i zajednice, ugrožavaju održivi ljudski razvoj i stvaraju kriminal. Droge utječu na sve segmente društva u svim zemljama; naročito zloupotreba droga utječe na slobodu i razvoj mladih ljudi, najdragocjenije svjetske vrijednosti”.

Ovisnost o psihoaktivnim drogama je usko povezana s drugim društvenim problemima kao što su siromaštvo, nezaposlenost, prostitucija, delikvencija, kriminalitet i beskućništvo. Veliki su problem i zdravstveni rizici koji su veći u populaciji ovisnika, poput zaraznih bolesti (HIV, hepatitis B i C, spolno prenosive bolesti) i smrtnosti, koja je u populaciji ovisnika znatno veća nego u općoj populaciji iste dobi.

Droge su kemijske tvari koje mijenjaju stanje svijesti, opažanja, raspoloženje, mišljenje i ponašanje. Droga može ozbiljno ometati emocionalni i psihološki razvoj, naročito kod mladih ljudi.

 

slika(1)

Comments are closed.

REALIZIRAJ SVOJE IDEJE I PLANOVE -
Obrati nam se!