Novosti iz udruge

Mladi u dijalogu – sudjelovanje na projektu Democracy Youth Builders u Italiji (2.-8.12.2018.)

Democracy Youth Builders (DYB)  je projekt u kojem Udruga mladih „Mladi u EU“ sudjeluje kao partner, a glavni cilj projekta je educirati mlade o strukturiranom dijalogu te osigurati da preporuke i mišljenja mladih ljudi nađu svoje mjesto u nacionalnim i europskim politikama za mlade kako bi se poboljšala kvaliteta njihova života i unaprijedio položaj mladih u određenom području.

Prva faza projekta je održana u Łódźu (Poljska) gdje su se analizirali probleme prošlosti, sadašnjosti i budućnosti strukturiranog dijaloga mladih u Europi, a druga je faza održana u Scilli (Italija) gdje su se zaključci iz prve faze nadogradili i oblikovali u zajedničke preporuke (engl. joint recommendation) koje će biti poslane na razmatranje u institucije Europske unije.

Tijekom 6 dana 30 sudionika iz 6 zemalja (Makedonija, Estonija, Poljska, Hrvatska, Italija, Španjolska) zajednički jer radilo na oblikovanju zajedničkih preporuka (engl. joint recommendation) kojima su ponudili moguća rješenja za probleme s kojima se suočavaju mladi diljem Europe u 8 područja djelovanja: 1. obrazovanje i osposobljavanje;2. zapošljavanje i poduzetništvo; 3. zdravstvo i dobrobit; 4. sudjelovanje; 5. volonterske aktivnosti; 6. socijalna uključenost; 7. kreativnost i kultura; 8. mladi i svijet.

Sudionici su u završnom dijelu druge faze projekta proveli simulaciju konkretnog procesa donošenja odluka koji se događa u institucijama Europske unije. Postavljeni u uloge različitih političkih stranaka metodom debate mladi su raspravljali o prednostima i nedostacima iznesenih zajedničkih preporuka.

Iznošenjem mišljenja, kritika i preporuka kroz proces strukturiranog dijaloga, mladi imaju u rukama moćno oruđe koje im omogućuje da stvarno utječu na svoju budućnost. O problemima i potrebama mladih najbolje znaju upravo oni sami, a o njihovoj budućnosti nikako ne bi trebali odlučivati drugi umjesto ili mimo njih.

Također, usprkos dinamičnom i intenzivnom radu mladi su se imali priliku družiti, upoznati, razmijeniti iskustva te ideju jedinstvu i sličnostima usprkos različitostima.

Dio atmosfere sa  projekta možete vidjeti u galeriji slika 🙂

Također, uskoro možete očekivati i osvrt na osobna iskustva sudionika sa projekta –  dojmovi, iskustva, što su naučili, hoće li i na koji način naučeno primijeniti u budućnosti itd.