Savjeti mladih u RH

Savjet mladih je savjetodavno tijelo koje se sastoji od mladih osoba. Omogućava mladima sudjelovanje u postupku i procesu službenog donošenja odluka od strane predstavnika vlasti. Rad savjeta se temelji na interesima i potrebama mladih osoba. Iz vlastite perspektive mogu predložiti promjene koje će zadovoljiti njih same i druge mlade osobe u zajednici u kojoj žive.

Koga treba savjetovati?

Mladi savjetuju donositelje odluka (gradonačelnika/cu, načelnika/cu općine, župana/icu). Redovito se sastaju i raspravljaju o važnim pitanjima za mlade, te zajedno odlučuju što će predložiti vlastima da promjene u njihovoj zajednici.

Kako se mogu uključiti?

Savjet mladih se sastoji od minimalno 5 mladih osoba i 5 zamjenika. Savjete mladih osnivaju te njihove članove i zamjenike članova biraju predstavnička tijela jedinica lokalne i područne (regionalne) samouprave. Ne moraš biti član političke stranke ili udruge da bi bio član savjeta mladih. Dovoljno je da se javiš na poziv te pisano obrazložiš kandidaturu. Predstavničko tijelo jedinice lokalne samouprave odabire članove savjeta mladih tajnim glasovanjem na vijeću.

Gdje mogu saznati više?

Saznaj više informacija o savjetu mladih klikom ovdje.

Aktivnost informiranja o prilikama za mlade provodi se u sklopu projekta “Izrada programa za mlade s područja općine Gračac”. Projekt provodi općina Gračac u suradnji s udrugom Prizma iz Gračaca, Carpe Diem iz Karlovca te Mladi u EU iz Šibenika. Izrada programa za mlade s područja općine Gračac provodi se uz financijsku podršku Ministarstva za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku.

 Zajedno za web

Comments are closed.

REALIZIRAJ SVOJE IDEJE I PLANOVE -
Obrati nam se!