Svjetski dan obilježavanja borbe protiv AIDS-a – 1. prosinca 2017.

Svjetski dan AIDS-a – 1. prosinca 2017. godine

Svjetski dan AIDS-a i ove godine obilježava se 1. prosinca gotovo u svim državama svijeta Cilj obilježavanja svjetskog dana AIDS-a je podizanje svijesti zajednice o HIV infekciji uključujući potporu i razumijevanje za oboljele od AIDS-a i članove njihove obitelji, te potrebu razvijanja obrazovnih i preventivnih inicijativa.

Priča o „crvenoj vrpci“

Jedan od načina solidariziranja s ljudima inficiranim i oboljelim od  AIDS-je isticanje crvene vrpce.

Nošenje vrpce zadire u američku tradiciju vezivanja tekstilnih vrpci oko drveta kao znak odašiljanja misli i potpore dragim udaljenim osobama. Crvenu vrpcu kao simbol podrške ljudima oboljelim od AIDS-a osmislio je 1991. godine slikar Frank More (New York 1953-2002). Na tu zamisao je došao nakon što je zapazio da njegovi najbliži susjedi nose žute vrpce kao potporu kćeri koja je kao američki vojnik sudjelovala u Zaljevskom ratu.

Budući da crvena boja simbolizira i ljubav i krv, a značenje isticanja vrpce potporu nastala je crvena vrpca kao autorski zaštićeni rad koji će se  koristiti kao sredstvo podizanja svijesti ljudi diljem svijeta.

Što je AIDS?

AIDS (eng. – Acquired Immunodeficiency Syndrome) je bolest ljudskog imunološkog sustava. Osnovna osobina te bolesti je teško oštećenje imunološkog sustava, tj. nemogućnost da se taj sustav brani od štetnog djelovanja različitih bolesti. Tada se smanjuje broj leukocita u krvi, smanjen je broj limfocita u limfnim čvorovima i slezeni, smanjen je broj zrelih T limfocita te se smanjuje količina protutijela. Pojam «imunodeficijencija» podrazumijeva smanjenu ili neučinkovitu sposobnost imunološkog sustava u bolesnika.

Koje su preventivne mjere?

Zaraza HIV-om putem spolnog odnosa može se izbjeći suzdržavanjem od spolnih odnosa, imajući spolni odnos samo s jednim partnerom, koji sam nije zaražen i nema spolne odnose ni s kim drugim, ili redovitom i ispravnom uporabom kondoma.

Osobe sklone uzimanju opojnih droga intravenoznim putem trebaju se suzdržavati od dijeljenja igle s bilo kime, već isključivo koristiti svoj pribor, najbolje jednokratne igle i šprice koje poslije uporabe treba ukloniti u posebne, za to izrađene spremnike

Koje predrasude postoje o AIDS-u?

Ne prenosi društvenim događanjima u svakodnevnom životu poput zajedničkog objeda, druženja, grljenja, ljubljenja, korištenjem istoga posuđa i pribora za jelo. Također se ne prenosi putem insekata (npr. komaraca), slinom ili znojem jer virusa HIV-a u takovim tekućinama nema u dovoljnim količinama da bi došlo do zaraze. Virus HIV-a ne prenosi se sjedenjem u istoj prostoriji i razgovorom s bolesnikom.

Odbacimo predrasude, informirajmo se, pomognimo!

 

Comments are closed.

REALIZIRAJ SVOJE IDEJE I PLANOVE -
Obrati nam se!