Novosti iz udruge

Što trebate znati o predsjedanju Vijećem EU

Prije nešto više od mjesec dana Republika Hrvatska je preuzela kormilo Vijeća Europske unije ali za svo ovo vrijeme još se uvijem mnogi pitaju što to točno znači, koji su benefiti predsjedanja Vijećem Europske unije te kako točno utječe na naše živote. U narednim tjednima pokušati ćemo na što jednostavniji način objasniti ”tehnikalije” predsjedanja EU-om.Na samome početku valja naglasiti kako postoji velika razlika između Vijeća EU (u kojem sjede resorni ministri država članica, po jedan iz svake države članice, koji su odabrani prema temi o kojoj se raspravlja na sastanku) te Europskog vijeća u kojem sudjeluju najviši predstavnici država članica. Predsjedništvo Europske unije ima dva glavna zadatka: planiranje i predsjedavanje sastancima u Vijeću, te posreduje između država članica EU-a i između institucija EU-a kao što su Vijeće, Europska komisija i Europski parlament.

VIJEĆE EUROPSKE UNIJE (Council of the EU) jedno je od dva zakonodavna tijela unutar Europske unije (drugo je Europski parlament). Povijest Vijeća seže do 1951. godine kada je bilo poznato kao „Posebno vijeće ministara“. U skladu s tim ranijim imenom, sastoji se od 27 ministara, po jedan za svaku državu članicu. Sastav vijeća varira na temelju teme rasprave, na primjer kada se raspravlja o poreznoj politici EU na sastanku Vijeća sudjelovat će ministri gospodarstva ili financija država članica, a kada se raspravlja o poljoprivredi sve vlade će poslati svog ministra poljoprivrede da sudjeluje u raspravama.

Rotirajuće predsjedništvo Vijećem EU uvedeno je još 1958. godine, no model koji je danas na snazi implementiran je tek Lisabonskim ugovorom 2009. godine. U navedenom modelu svaka država predsjeda tijekom razdoblja od šest mjeseci, ali se njeno vodstvo smatra dijelom trija kojemu ta zemlja pripada. Tri zemlje koje uzastopno predsjedaju sačinjavaju trio i od njih se očekuje da se dogovore oko zajedničkih dugoročnih ciljeva i prioritetnih pitanja, te imaju zadatak surađivati na zajedničkoj agendi koja ima služiti kao temelj svakog pojedinog programa. Trenutni trio čine Rumunjska, Finska i Hrvatska.

Koje su uloge Predsjedništva:

  1. Uloga administratora kroz pripremanje i organiziranje formalnih i neformalnih sastanaka, kao i podnošenje i distribuiranje prateće dokumentacije i agenda
  2. Uloga koordinatora radnih odnosa između Vijeća i drugih institucija EU
  3. Uloga oblikovanja agende programa svojeg šestomjesečnog predsjedanja
  4. Uloga posrednika tokom pregovora između ministara iz raznih zemalja kako bi se došlo do dogovora i kompromisa
  5. Uloga predstavnika vijeća pred međunarodnim akterima i drugim EU institucijama

U seriji informativnih članaka koje pripremamo u sklopu projekta ”(Do)živi Europu”, informirati ćemo naše pratitelje o prioritetima i rasporedima hrvatskog predsjedanja Vjećem Europske unije.

 

Projekt financira:

Ovaj je članak izrađen uz financijsku podršku Ministarstva vanjskih i europskih poslova. Sadržaj ovog članka u isključivoj je odogovornosti udruge mladih ”Mladi u Europskoj uniji” i ni pod kojim se uvjetima ne može smatrati kao odraz stajališta Ministarstva.