Novosti iz udruge

Anketa o utjecaju COVID-19 na mentalno zdravlje mladih

Cilj kampanje je potaknuti mlade ljude da iskažu svoje emocije, probleme i strahove, podižući svijest o važnosti mentalnog zdravlja i emocionalne dobrobiti među njima. Protekla godina bila je godina puna izazova. Čitav svijet bio je prisiljen prilagoditi se novoj stvarnosti u kojoj su internetska okupljanja, maske i socijalno udaljavanje postali novo normalno. Tvrtke su se promijenile iz neposrednog rada u rad na daljinu (smartwork), škole su započele digitalnu transformaciju, a činilo se da su putovanja posljednji prioritet na našem popisu. Značajne promjene dogodile su se kratkom periodu. Brze promjene koje nisu ostavile prostora za prilagodbu; kako bi postali svjesni situacije i s njom povezanih posljedica, što je naposljetku dovelo do klime straha i neizvjesnosti. Zbog te situacije mentalno zdravlje postalo je manje tabu, a više ponavljana tema razgovora u profesionalnoj i privatnoj sferi. Međutim, još puno toga treba učiniti!

Europska agencija za informiranje i savjetovanje mladih (ERYICA) obilježiti će Europski dan informiranja mladih te će se nadolazeća kampanja fokusirati na mentalno zdravlje mladih. Kroz kampanju poticati će se na raspravu o pitanjima mentalnog zdravlja. Cilj kampanje biti će predstaviti mladima da je u redu da se ne osjećaju dobro cijelo vrijeme. Trebali bi prepoznati različite emocije koje imaju tijekom dana i otkriti najbolji način kako izvući maksimum iz toga. Kampanja će se odvijati u dvije faze. Prva faza održat će se između 14. i 31. siječnja i bit će usmjerena na mlade i osobe koje rade s mladima. Druga faza trajat će od 1. do 18. travnja, usredotočena na mlade.

U sklopu navedene kampanje ERYICA je objavila anketni upitnik kojim želi dobiti informacije o utjecaju COVID-19 na mentalno zdravlje mladih. Anketa je anonimna te će se odgovori koristiti za potrebe izrade analize koja će biti objavljena. Anketi možete pristupiti na sljedećem linku: https://bit.ly/EYID2021_survey_HR