Novosti iz udruge

Erasmus+ Impact Study: studenti koji sudjeluju na mobilnosti lakše pronalaze posao te su zadovoljniji svojim radnim mjestom

Nova studija ukazala je na to kako Erasmus + nastavlja poboljšavati kvalitetu života i izglede za napredovanje studenata – kako tijekom studija u inozemstvu, tako i po završetku samog studija. Istraživanje također naglašava uspjeh programa u poticanju inovacija i socijalne uključenosti u visokom obrazovanju.

Studija je pokazala da studenti koji sudjeluju u programu Erasmus +  povećavaju svoje vještine, te većina ispitanika (72%) kažu da im je sudjelovanje na programu mobilnosti bilo korisno ili vrlo korisno u pronalaženju prvog posla. Sudjelovanjem na međunarodnoj razmjeni studenti su povećali svoje tehničke, međuljudske i interkulturalne vještine, kao i samopouzdanje, sposobnost ostvarivanja ciljeva te društvenu i kulturnu otvorenost. Bivši studenti programa Erasmus + potvrdili su da su im se poboljšale kompetencije koje se traže na tržištu rada, 9 od 10 studenata tvrdi da su impoboljšanje sljedeće vještine:  prilagodljivost, interakcija s ljudima iz drugih kultura, komunikacijske vještine i interkulturalne kompetencije.

Također, 40% sudionika koji su pohađali pripravnički staž bili su zaposleni u tvrtkama / organizacijama u kojima su obavljali pripravnički staž, a oko 10% je pokrenulo vlastitu tvrtku, a mnogo više (75%) planira to učiniti u budućnosti.

Erasmus + također pridonosi stvaranju europskog identiteta, s više od 32% Erasmus + studenata koji se identificiraju samo ili prvenstveno kao Europljani nakon završetka razdoblja mobilnosti – u usporedbi s 25% prije razdoblja mobilnosti.

Uz utjecaj Erasmus+ programa na studente, studija također tretira i temu utjecaja mobilnosti na zaposlenike u visokoškolskim institucijama kao i na same institucije koje su uključene u program. Cijelu publikaciju možete pronaći na sljedećem linku Erasmus+ Impact Study.