Novosti iz udruge

Održana konferencija ”Budućnost mladih u EU”

Jučer 21. rujna u kući umjetnosti Arsen održana je konferencija ”Budućnost mladih u EU”. Navedena konferencija dio je velikog paneuropskog demokratskog projekta pod nazivom ”Konferencija o budućnosti Europe”. Kroz navedenu inicijativu cilj je približiti institucije EU-a građanima na lokalnu razinu te dati priliku da građani direktno daju prijedloge o budućim politikama Europske unije.

Na konferenciji su sudjelovali stručnjaci iz područija politika za mlade, osobe koje rade s mladima i donositelji odluka. U provedene dvije panel rasprave sudionici su mogli dobiti informacije o postojećim i planiranim politikama tj. programima kako nacionalnim tako i europskim u području mladih. Na samom početku programa kroz prigodne govore sve prisutne su pozdravili Martin Mrša (predsjednik udruge mladih ”Mladi u EU”), Ante Galić (Grad Šibenik), Violeta Simeonova Staničić (voditeljica Ureda Europskog parlamenta u Hrvatskoj) te Željka Josić (državna tajnica Središnjeg državnog ureda za demografiju i mlade). Oni su naglasili koliko je važna navedena inicijativa kojom se institucije EU-a približavaju građanima te osluškuju prioritete iz lokalnih sredina.

Prije prve panel rasprave prisutnima se obratila i potpredsjednica Europske komisije Dubravka Šuica putem video poruke. Potom je direktnom videovezom Toma Šutić (član kabineta Dubravke Šuice) prisutnima predstavio digitalnu platformu preko koje mogu dovati svoje prijedloge i sudjelovati na različitim događanjima koji se organiziraju u sklopu Konferencije o budućnosti Europe.

U prvoj panel raspravi sudjelovali su Marko Boko (Ured EU parlamenta u Hrvatskoj), Valentina Cesar (Središnji državni ured za demografiju i mlade) te Sunčana Gčavak (zastupnica u Europskom parlamentu). Tijekom prve panel rasprave razgovaralo se o politikama za mlade te budućim koracima u području rada s mladima. Zastupnica u Europskom parlamentu, Sunčana Glavak govorila je o NextGenerationEU najvećem planu oporavka koji je osmišljen kako bi se otklonile ekonomske i socijalne štete koje je prouzročila pandemija koronavirusa. Nastavno Marko Boko pružio je uvid u programe Europske unije koji su u potpunosti usmjerni na mlade. Dok je Valentina Cesar iz Središnjeg državnog ureda za demografiju i mlade osvrnula se na potrebe mladih u ruralnim područijma koji su bili prioritet i tijekom predsjedanja Hrvatske Vijećem Europske unije.

U nastavku tijekom druge panel rasprave ”Rad s mladima na lokalnoj razini” govorili su Ante Galić, Valentina Gambiroža Staković i Marko Kovačić. Navedeni panel fokusirao se na rad s mladima na lokalnoj razinite, točnije govorilo se o certifikatu ”Grad za mlade”, projektu Europe goes local iz koje je proizišla i Europska povelja o lokalnom radu s mladima te Dijalogu EU s mladima kojeg je predstavila Valentina Gambiroža Staković iz Mreže mladih Hrvatske.

Sva pitanja i prijedlozi koji su pristizali tijekom konferencije biti će objedinjeni i proslijeđeni na platformu ”Konferencije o budućnosti Europe”.