Osvojeno priznanje za primjer dobre prakse volonterstva u 2018.

Volontiranje je jedan od najčešćih oblika organiziranog pomaganja drugima. Daje nam mogućnost da na život gledamo drugim očima, da se neko vrijeme koncentriramo na druge umjesto na sebe, vraća nam vjeru u svoju sposobnost i kapacitet da ponudimo vlastite odgovore na probleme oko nas. Volontiranje je prije svega optimistična aktivnost i stoga sam čin volontiranja u sebi uključuje sanjarenje – sanjarenje o tome da se neki problem može riješiti, da se cilj može ostvariti, da učinjeni napor mijenja situaciju nabolje.

Organizator volontiranja prema Zakonu o volonterstvu može biti svaka udruga, javna ustanova ili zaklada, vjerska zajednica, turistička zajednica, tijelo javne vlasti i druge neprofitne pravne osobe koja organiziraju volontiranje.

Udruga mladih “Mladi u EU” je organizator volontiranja, kako na lokalnoj i regionalnoj razini tako i na međunarodnoj razini.  Što se tiče volontiranja na međunarodnoj razini Udruga je akreditirana za provedbu inozemnog volontiranja točnije projekte Europske volonterske službe (EVS) od 2016. godine. Od tada je provela dva projekta (Information – the power of new age, Developing society), a treći je trenutno u provedbi (Youth activities for everyone – J.A.F.E.) Svaki projekt provodi se u trajanju od  8 mjeseci gdje mlade osobe volontiraju u Udruzi mladih “Mladi u EU” asisitirajući u širokoj paleti aktivnosti koji doprinose razvoju zajednice, ali i rade na svom vlastitom napretku i razvoju.

Na projektu “Developing society” 8. mjeseci je volontirao Talijan Francesco Lombardi i Rumunjka Antonia Teodora Nadragila. Tijekom 8 mjeseci su aktivno informirali mlade i sve zainteresirane s područja Šibensko-kninske županije o raznim temama, organizirali su kreativne radionice te radionice talijanskog i rumunjskog jezika te su organizirali  i provodili volonterske akcije čišćenja i uređenja okoliša.

 

Youth Department Vijeća Europe prepoznalo je ogroman trud uložen u uspješnu provedbu projekta “Developing Socitey” te ga je izabrala za primjer dobre prakse 2018. godine, te će iz tog razloga projekt biti predstavljen u Bruxellesu tijekom obilježavanja Europskog tjedna za mlade (29. 04.- 5. 05. )

Ovaj članak je napisan u sklopu projekta “Činimo dobro – volontirajmo!” financiranog iz Europskog socijalnog fonda.