Problematično, a osobito patološko kockanje (nekontrolirano igranje igara na sreću) možemo nazvati i suvremenim problemom u našoj zemlji jer je povezan s pojavom većega broja raznoraznih sportskih igraonica, kladionica ili sličnih mjesta koja su se u većemu broju pojavila relativno nedavno i koja ljudima proračunato oduzimaju novac kroz složene mehanizme djelovanja u kojima se razvijaju teškoće s kontrolom ponašanja i poriva i razvojem impulzivnih i kompulzivnih ponašanja s elementima ovisničkog ponašanja. Kockanje, dakle, nije u pravom smislu riječi ovisnost (jer se u organizam ne unose nikakve tvari, kao što je slučaj kod zlouporabe droge), ali ono svakako uključuje pojedine elemente ovisničkog ponašanja, kao što je gubitak kontrole ponašanja, razvoj tolerancije, pojava apstinencijskih simptoma i devastirajući utjecaj na ostala životna područja (brak, obitelj, posao). U tome smislu možemo i razlikovati ovisnike o kocki od kompulzivnih kockara kod kojih je u osnovi prisilnog ponašanja vezanog uz igranje igara na sreću neodoljiva potreba za igranjem igara na sreću koja smanjuje napetost izazvanu anksioznošću, iako takvo ponašanje često nema nikakve svrhe osim smanjenje te napetosti.

Osim navedenih oblika ovisnosti koje se smatraju značajnim javnozdravstvenim problemima, mnogi stručnjaci smatraju da se ovisničko ponašanje može razviti i u područjima koja nisu potencijalno štetna za šire socijalno okruženje pojedinca koji ima problem, već to ili ostaje problem toga pojedinca ili se proširi tek na njegovu užu socijalnu okolinu.

Kako prepoznati da netko ima problema s kockanjem?

Ovisnost o kockanju nema specifičnih vanjskih znakova, međutim postoje određene promjene u ponašanju  koje mogu probuditi sumnju u nama da je nama bliska osoba u problemu, ili kako često znamo reći „da se nešto događa“: nedostatak novaca iz bankovnog računa ili iz kuće, član obitelji je tajanstven i loše raspoložen kada se radi o novcu, osoba skriva izvještaj banke ili kreditne kartice, učestalo posuđuje novac kroz kreditne kartice, bankovne zajmove ili od obitelji i prijatelja, laže o kockanju, često kasni na posao ili školu, radi dva posla, a zarađeni novci nisu vidljivi, osoba je uvijek „kratka“ s novcima, vrijedne stvari nestaju i ponovno se pojavljuju, ne brine se o sebi, zapostavlja posao, obitelj ili obrazovanje, propušta obiteljska okupljanja, mijenja prijatelje. Opisani problemi nisu specifični za ovisnost o kockanju, no mogu u nama probuditi sumnju i dovoljan su razlog za zabrinutost i otvoreni razgovor sa supružnikom, kolegom ili prijateljem.

Članak je objavljen u sklopu jednogodišnjeg projekta „Ovisnost – put u ropstvo“. Cilj projekta je informirati javnost o oblicima, štetnosti i prevenciji svih oblika ovisnosti. Projekt provodi Udruga mladih „Mladi u Europskoj uniji“ , u partnerstvu s Općinom Pirovac i Zavodom za javno zdravstvo Šibensko – kninske županije. Projekt je financiran sredstvima Ministarstva zdravstva.