Novosti iz udruge

Postani novi Youth Ambassador

Europska agencija za informiranje i savjetovanje mladih (ERYICA) krovna je organizacija u Europi koja okuplja 36 članova u 26 zemalja. Svi članovi su redom nacionalne ili regionalne mreže centara za informiranje i savjetovanje mladih zajedno sa svojim lokalnim članicama. Zajednica informativnih centara RH kao jedna od članica ERYICA-e sudjeluje u projektu ”ERYICA InfoPEERS”.

Riječ je o projektu financiranom od strane programa Europske unije Erasmus+ plus a cilj mu je kroz obuku mladih iz cijele Europe stvoriti mrežu Youth Ambasadora. Youth Ambassadors su sobe u dobi od 18 do 24 godine koje promoviraju pravo na informiranje među svojim vršnjacima.

Prave i relevantne informacije izrazito su važne za građane a pogotovo za mlade koji se nalaze u izrazito važnoj životnoj etapi prelaska iz djetinjstva u životnu dob.  Jako je bitan pristup informacijama zahvaljujući kojima mladi mogu pronaći podršku ili poticaj pri velikim životnim odlukama poput pronalaska i prihvaćanja prvog zaposlenja, prijave za poticaje za samozapošljavanje ili pak odabira vrste obrazovanja. Kroz pravovremene i točne informacije mladi mogu biti bolje uključeni u društvo. To su prepoznali policymakeri koji su na međunarodnoj razini donijeli niz dokumenata poput Opće deklaracija o ljudskim pravima, Konvencije o pravima djeteta i dr. kojim između ostalog jamče i pravo na točne i provjerene informacije.

Ukoliko i ti želiš postati dio ERYICA tima u ulozi Youth Ambassadora prijavi se na preko sljedećeg linka: Youth Ambassadors

Sudjelovanjem na projektu imati ćeš priliku upoznati svoje vršnjake (buduće Youth Ambassadore) iz Luxembourga, Malte, Cipra, Sjeverne Makedonije, Španjolske, Litve, Slovenije, Irske, Španjolske, Austrije, Belgije i Hrvatske. Kao budućem Youth Ambasadoru biti će ti omogućeno sudjelovanje na dva treninga i to u Sloveniji i Španjolskoj, dok će jedan dio treninga biti online. Također kako nam je izrazito bitno da upravo mladi osmišljavaju sadržaj za mlade, svi budući Youth Ambasadori biti će uključeni u izradu training manuala za aktivnosti koje će se potom provoditi u mjestu boravka Youth Ambasadora.

Ovisno o epidemiološkim prilikama svi izabrani YA biti će pravovremeno informirani o načinu sudjelovanja na treninzima u Sloveniji i Španjolskoj.