Novosti iz udruge

Pozivamo vas na konferenciju “Prometno-prostorna rješenja za gradove budućnosti” u Šibeniku u organizaciji ODRAZA!

Pozivamo vas na konferenciju “Prometno-prostorna rješenja za gradove budućnosti” koja će se održati 22. srpnja 2022. s početkom u 10 sati u sklopu Dana otvorenih vrata u prostoru novootvorenog Kampusa Tvrđave sv. Ivana (Put Tanaje 29, Šibenik). Rok za prijavu: 20. srpnja 2022.

Nakon uvodnog pozdrava i kratkog predstavljanja projekta “Urban STEM – za gradove i zajednice budućnosti”, predstavnici Fakulteta prometnih znanosti prikazat će prijedlog rješenja održivog javnog gradskog prijevoza za područje Grada Velike Gorice.

 

U nastavku, Petar Mišura iz Grada Šibenika prezentirat će dva projekta financirana iz EU fondova – projekt revitalizacije javnog prostora Tvrđave sv. Ivan te projekt integrirane mobilnosti kojim je planirana intenzivna integracija različitih oblika prijevoza na području grada Šibenika. Darijo Šego s Veleučilišta u Šibeniku govorit će o novom cestovnom ulazu u grad.

U nastavku će biti predstavljena idejna rješenja razvoja javnih prostora na području grada Šibenika. Rješenja će biti izrađena u sklopu ljetne škole za mlade “STEM pristup za gradove budućnosti” koja se održava neposredno prije konferencije u istom prostoru. Dvadeset pet odabranih polaznika ljetne škole studenti su studijskih programa u STEM područjima (promet, građevina, urbanizam i arhitektura, geografija, prostorno planiranje, strojarstvo, krajobrazna arhitektura i dr.). Cilj ljetne škole je pružiti mladima mogućnost izvaninstitucionalne edukacije i rada u manjim grupama na predloženim prometno-prostornim temama/problemima. Interdisciplinarni timovi studenata će tijekom četiri dana, pod vodstvom profesora mentora, izraditi pet idejnih rješenja razvoja javnih prostora odabranih područja u Šibeniku.

Prijedlozi konkretnih tema na kojima će studenti raditi:

  • Inovativno upravljanje prometom na području stare gradske jezgre – obala
  • Uspostava i/ili redizajn pomorskih linija (između gradskih četvrti kao i prema kupalištima)
  • Potencijal uvođenja žičara i eskalatora – izazov novih prometnih rješenja
  • Uvođenje i upravljanje mikro mobilnosti na području grada – bicikli i romobili
  • Inovativne usluge prijevoza na zahtjev (za turiste i domaće)
  • Elektrifikacija javnog prometa
  • Uspostava inovativnih usluga dijeljene mobilnosti – Car sharing
  • Uključivanje željeznice u javni gradski promet.

Idejna rješenja koja će mladi tijekom ljetne škole izraditi za područje Šibenika mogu poslužiti za replikaciju ove aktivnosti na ostale gradove u Hrvatskoj te biti izvrstan primjer interdisciplinarne suradnje u jednoj od najrelevantnijih tema današnjice – planiranja gradova budućnosti.

Nakon predloženih rješenja studenata, Magdalena Makar iz ODRAZ-a predstavit će projekt “CLIMASUM – Ublažavanje klimatskih promjena putem održive urbane mobilnosti”. Projekt stavlja naglasak na koncept SUMP-a i smanjivanje razlika u planiranju prometa i mobilnosti u zapadnoj i istočnoj Europi te podržava učinkovitije i klimatski neutralno planiranje mobilnosti u zemljama u kojima je do sada primjena mjera održive mobilnosti slaba, a utjecaji prometa ozbiljniji i manje održivi. Projektne aktivnosti provode se u Češkoj, Slovačkoj, Hrvatskoj, Sloveniji te Bosni i Hercegovini.

Za kraj, Petra Grgasović iz Regionalne energetske agencije Sjeverozapadne Hrvatske (REGEA) prisutnima će prezentirati prilike za gradove i industriju koje pruža EIT Urban Mobility Hub, europska inicijativa za budućnost gradske mobilnosti. EIT Urban Mobility Hub u Hrvatskoj od 2021. potiče prijenos i replikaciju dobre prakse te provodi aktivnosti s ciljem poticanja inovacija u urbanoj mobilnosti.

PRIJAVA Sudjelovanje na konferenciji prijavite najkasnije do 20. srpnja 2022. na sljedećoj poveznici: https://forms.gle/QcsinX3CY6eYSxrN7

Detaljan program dostupan je OVDJE.

*Parking je osiguran ispred tvrđave Barone, koja je udaljena 2 min. pješice od Tvrđave sv. Ivana.

Konferencija u organizaciji ODRAZ-a dio je aktivnosti projekta “Urban STEM – za gradove zajednice i budućnosti”. Više informacija o projektu: https://www.odraz.hr/projekti/svi-projekti/urbanstem-za-gradove-i-zajednice-buducnosti/

Pojekt UrbanSTEM je sufinancirala Europska unija iz Europskog socijalnog fonda. Projekt sufinancira Ured za udruge Vlade Republike Hrvatske. Sadržaj ovog teksta isključiva je odgovornost Društva za oblikovanje održivog razvoja.