Novosti iz udruge

Promicanje Solidarnosti kroz SWIFT E+ Projekt

U sklopu naše Erasmus+ akreditacije, naša organizacija Mladi u EU nedavno je provela inspirativan projekt pod nazivom SWIFT – Solidarity Writing and Implementation Fundamentals Training. Ovaj projekt bio je usmjeren na promicanje vještina vezanih uz solidarnost među mladima i osobama koje rade s mladima te poticanje aktivne uloge mladih u zajednici kroz pisanje i implementaciju projekata.

Jedan od glavnih ciljeva ovog projekta bio je osnažiti sudionike iz Hrvatske, Sjeverne Makedonije, Španjolske, Portugala i Grčke te ih potaknuti da prepoznaju lokalne potrebe svojih zajednica i razviju inovativne ideje za pisanje projekata solidarnosti u sklopu europskog programa za volontiranje Europske snage solidarnosti“. Kroz niz radionica i sesija, sudionici su imali priliku produbiti svoje razumijevanje projekata solidarnosti te naučiti kako njihov rad može pozitivno utjecati na lokalnu zajednicu. Jedan od ključnih elemenata ovog projekta bila je suradnja među sudionicima kako bi zajedno razvili svoje projekte i aktivnosti te ih implementirali na lokalnoj razini.

Kroz edukativne sesije i informacije o projektima za mobilnost i sudjelovanje, sudionici su stekli znanja i vještine potrebne za aktivno sudjelovanje u zajednici te su bili potaknuti da ostvare svoje vizije promjena. Tijekom trajanja projekta, sudionici su također imali priliku raditi na svojim vlastitim projektima ili aktivnostima te su se upoznali s mogućnostima koje su im na raspolaganju za ostvarenje svojih ideja.

Kroz SWIFT projekt, sudionici su bili inspirirani da naprave pozitivan utjecaj u svojoj lokalnoj zajednici i šire. Kroz provedbu SWIFT projekta, udruga mladih “Mladi u EU” je još jednom potvrdila svoju predanost promicanju vrijednosti solidarnosti, volonterstva i aktivnog sudjelovanja mladih u društvu. Ovaj projekt nije samo pružio sudionicima priliku za osobni razvoj i stjecanje novih vještina, već je i doprinio jačanju zajednice kroz implementaciju konkretnih akcija i projekata. Trenutno sudionici koji su bili na ovom projektu rade svatko u svojoj državi na pisanju projektnih predložaka na osnovi informacija koje su dobili na SWIFT treningu.

U konačnici, SWIFT projekt je bio uspješan primjer kako mladi ljudi mogu biti pokretači pozitivnih promjena u svojim zajednicama te kako njihova solidarnost i angažman mogu doprinijeti izgradnji boljeg i uključivijeg društva.