Novosti iz udruge

Što EU čini kao odgovor na pandemiju

U susret izvanrednoj situaciji koja je zdesila Europu i cijeli svijet čelnici zemalja koje su pogođene pandemijom zadaju mjere mjere s ciljem suzbijanja pandemije COVID-19. Uzimajući u obzir veliki brojk informacija koje se mogu poronaći na webu i društvenim mrežama, ovim člankom cilj nam je izvući ono najbitnije što Europska unija trenutno čini za subijanje pandemije i negativnih posljedica iste.

Komisija će izravno podržati zdravstvene sustave zemalja EU-a, s 3 milijarde eura iz proračuna EU-a, za financiranje Instrumenta za hitnu pomoć i zajedničke zalihe opreme. To će pomoći u osiguranju vitalne opreme, od ventilatora do osobne zaštitne opreme i pomoći mobiliziranju medicinskih timova za pomoć najugroženijima, uključujući izbjegličke kampove. Ovaj prijedlog će omogućiti Komisiji da izravno nabavlja u ime država članica. Financirat će i koordinirati prijevoz medicinske opreme i pacijenata u prekograničnim regijama.

Po pitanju mobilnosti Europska unija je ograničila porelazak vanjskih granica te je organiziran povratak građana EU iz trećih zemalja (pr. Kina, SAD, Maroko, Tunis, Japan).

Da bi se ublažio udar na živote građana i gospodarstvo, Komisija je 13. ožujka donijela mjere sveobuhvatnoga gospodarskog odgovora na pandemiju, zatim 19. ožujka donijela privremeni okvir za mjere državne potpore, a 20. ožujka i prijedlog aktiviranja opće klauzule o odstupanju u okviru Pakta o stabilnosti i rastu. Aktiviranjem te klauzule državama članicama omogućeno je da donose fiskalnu politiku koja im olakšava provedbu svih potrebnih mjera za borbu protiv krize, a da ipak ostanu u okviru pravila Pakta o stabilnosti i rastu

Komisija je predložila da se područje djelovanja Fonda solidarnosti Europske unije proširi na zdravstvene krize, a da se najteže pogođenim državama članicama na raspolaganje stavi 800 milijuna eura. Usto je predložila i da se milijarda eura prusmjeri iz proračuna EU-a u jamstva Europskom investicijskom fondu kao poticaj bankama da sudjeluju u očuvanju likvidnosti MSP-ova i poduzeća srednje tržišne kapitalizacije.

Možete pogledati poruku predsjednice Europske komisije Ursule von der Leyen na sljedećem linku:

https://europa.eu/!Tg94jX

Projekt financira:

Ovaj je članak izrađen uz financijsku podršku Ministarstva vanjskih i europskih poslova. Sadržaj ovog članka u isključivoj je odogovornosti udruge mladih ”Mladi u Europskoj uniji” i ni pod kojim se uvjetima ne može smatrati kao odraz stajališta Ministarstva.