Novosti iz udruge

Što je to STRATEGIJA EUROPA 2020

Strategija Europa 2020 je 10-godišnja strategija koju je 3. ožujka 2010. predložila Europska komisija za unapređenje gospodarstva Europske unije. Cilj mu je “pametan, održiv i inkluzivni rast” uz veću koordinaciju nacionalne i europske politike.

Glavni ciljevi ove strategije su:
– povećati stopu zaposlenosti stanovništva u dobi od 20 do 64 godine sa sadašnjih 69% na najmanje 75%.
– postizanje cilja ulaganja 3% BDP-a u istraživanje i razvoj, naročito poboljšanjem uvjeta za istraživanje i razvoj ulaganja od strane privatnog sektora i razvijanje novog pokazatelja za praćenje inovacija.
– smanjiti emisiju stakleničkih plinova za najmanje 20% u usporedbi s razinama iz 1990. godine ili 30% ako su uvjeti točni, povećati udio obnovljive energije u finalnoj potrošnji energije na 20% i postići povećanje energetske učinkovitosti od 20%.
– smanjiti udio ranog napuštanja škola na 10% od sadašnjih 15% i povećati udio stanovništva u dobi od 30 do 34 godine koji su završili tercijarno obrazovanje s 31% na najmanje 40%.
– smanjiti broj europskih stanovnika koji žive ispod nacionalnih linija siromaštva za 25%, podizanjem 20 milijuna ljudi iz siromaštva.

Ova je strategija provedena uglavnom zbog krize koja se događala u tom razdoblju kao načina da se ponovno počnu razvijati. Kriza je prouzročila štetu u cijeloj Europi, iako su neke županije više pogođene, ali na kraju, sve zemlje EU morale su na neki način trpjeti zbog toga. U slučaju Europe najučinkovitiji način da izađemo iz ove točke je zajednički rad.

Kako bi se pravilno implementirala ova strategija, vlade EU postavile su nacionalne ciljeve koji pomažu u postizanju ukupnih ciljeva EU i izvještavaju o njima kao dio njihovih godišnjih programa nacionalnih reformi. Kao i u tome kako se ta strategija prati, prati se kroz nešto što se zove europski semestar, a Eurostat uvijek objavljuje napredak koji donosimo u ovoj strategiji. U razdoblju 2014.-15., Nakon srednjoročne revizije, Komisija je odlučila nastaviti ovu strategiju jer se i dalje smatra prikladnim okvirom za promicanje radnih mjesta i rasta.
Nadam se, stoga, Europa 2020 će biti uspjeh i Europa će ponovno biti na putu.

 

Udruga mladih “Mladi u Europskoj uniji” u partnerstvu s  Udrugom ZvoniMir kroz 2018. godinu provodi projekt “EU za sve!” uz potporu i financiranje Ministarstva vanjskih i unutarnjih poslova kojemu je cilj informiranje i educiranje mladih osoba s područja Šibensko-kninske županije o Europskoj uniji, procesima unutar Europske unije, mogućnostima za mlade unutar EU te kako te mogućnosti iskoristiti, mobilnosti mladih, pravima i obvezama mladih u EU te strukturiranom dijalogu.