Novosti iz udruge

U Bruxellesu predstavljena Europska povelja o radu s mladima na lokalnoj razini

Od 04. do 06. lipnja 2019. godine sudjelovali smo na 3. po redu konferenciji u sklopu projekta Europe goes local. Konferencija koja se održala u Bruxellesu okupila je više od 150 sudionika među kojima su se našli istraživači, djelatnici Nacionalnih agencija, osobe koje rade s mladima i predstavnici lokalni samouprava. 

Na trećoj po redu konferenciji sudionici su imali priliku dobiti informacije o najboljim praksama proizišlim kroz provedbu projekta u radu s mladima na lokalnoj razini. Naposljetku bila je  predstavljena i Europska povelja o radu s mladima na lokalnoj razini (egl-charter_final (1)) koja je nastala u sklopu projekta “Europe Goes Local – Supporting Youth Work at the Municipal Level”.

 

 

Više o samom projektu:

„EUROPE GOES LOCAL – Supporting Youth Work at the Municipal Level“ je strateško partnerstvo u području mladih financirano od strane Erasmus+ programa Europske unije. Projekt okuplja 23 nacionalne agencije iz Austrije, Belgije, Bugarske, Češke, Hrvatske, Njemačke, Danske, Estonije, Finske, Francuske, Grčke, Mađarske, Islanda, Italije, Lihtenštajna, Litve, Latvije, Norveške, Nizozemske, Portugala, Slovenije, Slovačke, Srbije i Švicarske,  SALTO-YOUTH resursni centar, Partnerstvo između Europske komisije i Vijeća Europe na polju mladih, Europski forum mladih i dvije mreže: POYWE i InterCity Youth. Belgijska nacionalna agencija JINT odgovorna je za sveobuhvatnu koordinaciju projekta na europskoj razini. Projekt traje od lipnja 2016. do svibnja 2019.

Ciljevi projekta:

1.podržati priznavanje i podizanje kvalitete rada s mladima kao dijela lokalne politike prema mladima

2. osnažiti europsku i međunarodnu dimenziju rada s mladima na lokalnoj razini

3. razviti strategije i mjere kojima će nacionalne agencije Erasmus+ programa podržavati rad s mladima

4. doprinijeti razvoju rada s mladima kroz Europsku suradnju u području mladih

U 1. godini projekta glavna aktivnost bila je mapiranje rada s mladima na lokalnoj razini u Europi. Rezultati su predstavljeni na europskoj konferenciji u Ljubljani (31.5.- 2.6.2017.g.) gdje je 150 sudionika iz 22 zemlje raspravljalo na pet tema: razvoj poboljšana kvaliteta rada s mladima u pogledu politike i prakse, iskorak prema marginaliziranim skupinama, integriranje europskih projekata u svakodnevnom radu s mladima, upravljanje u radu s mladima na lokalnoj razini, pronalaženje adekvatnih i konstruktivnih uloga i pozicija u međusektorskoj suradnju. Paralelno je svaka Nacionalna agencija izradila svoj akcijski plan za naredno razdoblje.

U 2. fazi projekta Nacionalna delegacija detaljno razrađuje nacionalne aktivnosti koje će se provoditi od listopada 2017. godine do travnja 2018. godine. Paralelno se na europskoj razini radi na dubinskoj analizi gore navedenih tema. Rezultati aktivnostin s obje razine bit će predstavljene na 2. europskoj konferenciji.

U trećoj i završnoj fazi projekta (srpanj 2018. – svibanj 2019.) izrađena je Europska povelja o lokalnom radu s mladima. Ona predstavlja referentni okvir za svakodnevni rad s mladima te služi kao poveznica između politike i prakse rada s mladima. Rezultati projekta bit će predstavljeni na završnoj konferenciji koja uključuje sve ciljane skupine: donositelje odluka, istraživače, predstavnike profitnog sektora i međunarodne institucije i organizacije.

Više informacija o samom projektu možete pronaći na sljedećem linku.