Danom Europe koji se održava 9. svibnja svake godine slavi se mir i jedinstvo u Europi. No zašto je izabran baš taj dan?

Još 1950. godine samo 5 godina nakon najrazornijeg rata koji je u Europi ostavio teške ekonomske i društvene posljedice, tijekom svog govora u Parizu tadašnji francuski ministar vanjskih poslova Robert Schuman iznio je svoju ideju o novom obliku političke suradnje u Europi kojom bi rat među Europskim državama postao nezamisliv. Upravo 9. svibnja označava godišnjicu povijesne ”Schumanove deklaracije”.

Schumanova deklaracija smatra se prvim političkim dokumentom na temelju kojeg je započelo postupno povezivanje zapadnoeuropskih zemalja u geografski sve veću, a ekonomski i politički sve povezaniju cjelinu. Schumanova deklaracija definirala je prvobitnu jezgru tog povezivanja – sporazum između Francuske i Njemačke o objedinjavanju proizvodnje tada strateški važnih proizvoda, ugljena i čelika, u okviru i pod upravom jednog novog, naddržavnog tijela – Europske zajednice za ugljen i čelik.

Sve do 9. svibnja objavljivati ćemo zanimljive povijesne crtice europskih integracija, a ukoliko se želite dodatno informirati o Europskoj uniji, stipendijama, sudjelovanju u programima mobilnosti i drugim pitanjima vezanim za EU možete nam se obratiti na broj telefona: 212 – 834 ili na mail info@mladi-eu.hr

Posebno na Dan Europe organizirati ćemo info desk u prostorijama udruge, ukoliko nas želite posjetiti molimo vas da nas kontaktirate telefonom ili mail-om kako bismo u skladu s mjerama epidemiološke zaštite dogovorili sastanak.

Projekt financira:

Ovaj je članak izrađen uz financijsku podršku Ministarstva vanjskih i europskih poslova. Sadržaj ovog članka u isključivoj je odogovornosti udruge mladih ”Mladi u Europskoj uniji” i ni pod kojim se uvjetima ne može smatrati kao odraz stajališta Ministarstva.