Volontiranje je jedan od najboljih načina na koji se može pozitivno utjecati na svijet.  Volontira se uvijek s razlogom i ciljem te na taj način pridonosi se razvoju društva i zajednice. Volontiranje je vlastiti izbor pomaganja drugima. Što više vremena volonter provodi dajući svoje vrijeme i energiju drugima, to će više zapravo pomoći samom sebi. Uspjeh mladih svima je u interesu. Redoviti programi građanskog angažmana mogu biti od velike koristi djeci, mlađim osobama i zajednici. Mladi ljudi koji volontiraju postižu bolje rezultate u školi i na poslu, te postaju najaktivniji građani svoje zajednice.

Mnogo je prednosti volontiranja mladih osoba. Jedna od najvažnijih dobrobiti volontiranja mladih je razvoj tzv. mekih vještina. Vještine stečene kroz volontiranje – poput suradnje i rješavanja problema – ključne su za akademski uspjeh, kao i uspjeh na poslu i u životu. Fakulteti i poslodavci traže kandidate koji su građanski angažirani i koji će dati značajan doprinos bilo kojem timskom okruženju na radnom mjestu. Volontiranjem se povećava vjerojatnost zaposlenja. Rezultatima različitih istraživanja volonterstva, vidljivo je povećanje zaposlenosti u dobi od 16 do 24 godine. Osim toga, volontiranje je učinkovit način da se studenti pripreme za ulazak na tržište rada, dok poslodavcima otvara veću vjerojatnost i mogućnost zapošljavanja prikladnog kandidata.

Volonterskim angažmanom povezujemo se s drugima, učimo nove stvari i razvijamo vlastite vještine. Vlastitim doprinosom stvara se osjećaj pripadnosti zajednici. Pozitivni učinci na druge ljude koje volontiranjem ostvarujemo ujedno je i motivacija da se učini još više i bolje.

Postoje različite mogućnosti i oblici volontiranja za mlade osobe. Nacionalno volontiranje, tj. volontiranje unutar državnih granica, idealno je da se ostvari što veći učinak na zajednicu u koji volonter živi i koju najbolje poznaje s obzirom na njene prednosti i nedostatke. Međunarodno volontiranje je volontiranje izvan granica države, često kroz projekte i aktivnosti ESC programa. Individualno volontiranje može biti kratkotrajno (do dva mjeseca) ili dugoročno (do 12 mjeseci). ESC programi su značajni po tome što kroz njih sudionici imaju plaćen smještaj, hranu i put te dobivaju džeparac.

Kako bi dobili odgovore na  pitanja, produbili vlastita znanja i dobili potrebne informacije uvijek nam se možete obratiti u  info uredu u Kninu te putem e-maila: info@mladi-eu.hr ili na broj telefona 022/212 834. U sklopu projekta „Budimo aktivni“  organizirati ćemo predavanje “Vrijednost volonterstva” kako bi mladim osobama s područja grada Knina i okolice predstavili važnost pravodobnog i pravovaljanog informiranja na temu volonterstva. Samo informirani i osviješteni mladi mogu biti jamstvo i generator pozitivnih promjena u društvenoj zajednici. Projekt „Budimo aktivni“ provodi Udruga mladih „Mladi u Europskoj uniji“. Projekt je sufinancirala Europska unija iz Europskog socijalnog fonda.