Novosti iz udruge

Vrijednost volontiranja za mlade

Mlade osobe imaju izniman potencijal kada govorimo o mogućnostima volontiranja. Srednjoškolci su, uz studente, najzanimljivija populacija.

Oni su:

  • mladi, dinamični
  • otvoreni prema novim iskustvima, znanjima
  • iskušavaju svoje mogućnosti
  • unose u akcije vedrinu, optimizam
  • kreativni, donose nove ideje
  • nastavljaju s pomagačkim radom i kasnije
  • šire mrežu volonterizma.

Idealan volonter u očima mladih trebala bi biti zainteresirana, odgovorna, strpljiva, komunikativna, topla, iskrena, tolerantna, empatična, nesebična i optimistična osoba s altruističnim nagonima.

Kada se izjašnjavaju o svojim stavovima i kada pozicioniraju ulogu volontiranja u svojim životima, mlade osobe koje imaju volontersko iskustvo iznose mahom superlative. Oni su svjesni da mogu učiniti mnogo za boljitak društvene zajednice te vole osjećaj su nekome pomogli, posebno ih veseli veselje u očima tih ljudi. Također, kroz volontiranje upoznaju i sebe i druge, istražuju svoje granice i preispituju vlastite vrijednosne sudove.

Postoje i neke zapreke, još uvijek stereotipno shvaćanje volonterstva (u negativnom smislu), što predstavlja određenu barijeru kod mladih ljudi i odvraća ih od volonterskog angažmana. Mlade osobe ponekad misle da ne vrijedi raditi ako se ne radi o plaćenom poslu, te da neće dobiti nikakvu satisfakciju za svoj rad. Najbolji način da se ovo ukloni jest konstantna promocija volonterstva kao pozitivne i poželjne životne vrijednosti, koja nosi golemi socijalni kapital.

Potrebno je učiniti više da se i kroz školski sustav tj. kroz formalno obrazovanje, razvija kultura volontiranja, da se potiče socijalno ponašanje mladih te da se planiraju i realiziraju kvalitetni volonterski programi u koje se učenici mogu uključiti.

Ovaj članak objavljen je u sklopu ESF projekta „Činimo dobro – VOLONTIRAJMO !“, koji je sufinanciran sredstvima EU iz Europskog socijalnog fonda i Ureda za udruge Vlade Republike Hrvatske.