Novosti iz udruge

Danas je dan Ružičastih majica: Što on znači i kako je nastao?

Sabor je 2017. godine izglasao Dan ružičastih majica kao Nacionalni dan borbe protiv nasilja nad vršnjacima koji će se održavati svake zadnje srijede u veljači.

Danas je Dan ružičastih majica, odnosno Dan borbe protiv vršnjačkog zlostavljanja koji se obilježava diljem svijeta.

Sve je počelo 2007. godine kada su srednjoškolca u gradu Berwick u Kanadi vršnjaci maltretirali jer je u školu došao u ružičastoj majici. Nekoliko dana kasnije, njegovi prijatelji organizirali su prosvjed. David Shepherd i Travis Price također su došli u školu u ružičastim majicama, kupili su ih još 50-ak i dijelili drugim mladićima.

– Shvatio sam da dvoje ljudi može smisliti nešto, provesti to i napraviti čuda – rekao je tada 17-godišnji Travis. 

Kada su podijelili sve majice svojim kolegama, naišao je i maltretirani mladić. 

– Izgledao je kao da mu je pao teret s leđa. Nasilnici se više nisu pojavljivali – rekao je Travis. 

Akcija je vrlo brzo postala globalna. Dan borbe protiv vršnjačkog nasilja obilježava se zadnje srijede u veljači, a obilježava se u školama i drugim institucijama. 

 

 

Udruga mladih “Mladi u EU” provodi od 1. lipnja 2020. godine projekt pod nazivom “Razumom pobijedimo nasilje” u partnerstvu sa S.Š. Gračac i S.Š. Ivana Meštrovića iz Drniša kroz koji se provodi širok spektar aktivnosti u cilju prevencije vršnjačkog nasilja sa naglaskom na metodu medijacije.

Projekt traje do 31. svibnja 2021. godine, a financiran je sredstvima Ministarstva rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne skrbi.