Novosti iz udruge

Na radionici ‘Dalmatinski đir, europska priča’ mladi su se informirali o važnosti EU izbora

Događaj je organiziran 23.04. u kući umjetnosti ”Arsen” od strane udruge mladih ”Mladi u EU”, Savijeta mladih Grada Šibenika, Europe Direct centra Šibensko-kninske županije i Ureda Europskog parlamenta u Hrvatskoj. Event je bio organiziran u dva dijela, panel raspravu ”Medijska pismenost i dezinformacije u kontekstu EU izbora” te radioničkog dijela ”Ususret #EUizbori 2024”.

Sudionici panel rasprave bili su doc.dr.soc. Petra Kovačević (Fakultet političkih znanosti, Sveučilište u Zagrebu), Ivan Nekić (Faktograf) i Diana Ferić (Šibenik News). Panelisti su istakli zašto je važan  izlazak na Europarlamentarne izbore te kako odluke Europskog parlamenta utječu na živote u lokalnoj sredini. Bilo je rijeći i o tome kako su teme vezane uz europske politike nedovoljno zastupljene u medijima te kada se i govori o njima, europske teme nisu prilagođene mlađoj publici.

Tijekom radionice ”Ususret #EUizbori 2024” kojeg su vodili predstavnici Ureda Europskog parlamenta u Zagrebu Marko Boko i Ivo Antunović iznijele su se informacije o izlaznosti na EU izbore te zašto je bitno izaći na izbore.  Marko Boko osvrnuo se na prethodne Europske izbore izišlo samo 18% mladih (18 – 30 godina).

To je zabrinjavajuće, ali isto tako i poticaj nama da više budemo na terenu. Naš je dojam da će to sada biti puno bolje, kao i izlaznost. Prošlu srijedu smo objavili novi EU Barometar gdje imamo podatke da gotovo 60 posto građani i građanka se izjasnilo da bi izašli na izbore da su oni sada ovaj vikend. Kada razgovaramo s mladima često ih pitamo što misle o tome da se dobna granica snizi na 16 godina te oni sami kažu – ne. Rekao je Boko te pojasnio su da je to zbog toga što mladi nisu dovoljno informirani te nemaju predznanja da bi mogli odlučiti.