Novosti iz udruge

Održana je konferencija ”Di sam ja u toj priči?”

Udruge Mreža mladih Hrvatske, Mladi u EU i Gong jučer su u Kući umjetnosti Arsen organizirale konferenciju za mlade „Di sam ja u toj priči“. Cilj konferencije je bio obrazložiti na koji način uvođenje Građanskog odgoja i obrazovanja otvara prostor za napredak i rast mladih osoba u odgovorne građane i građanke te predstaviti rezultate konzultacija s mladima koje su tijekom 2022. godine provedene s više od 20 000 mladih diljem Europe, a pod nazivom “Zajedno za održivu i inkluzivnu Europu”.
Kroz prvu panel raspravu naziva “Mladi u građanskom odgoju i obrazovanju” razgovarali smo o tome zašto je Građanski odgoj i obrazovanje važan i što bi značilo njegovo uvođenje u škole u Šibeniku. Na panelu kojeg je moderirala Damira Bunac iz udruge Gong, panelisti su bili Ante Galić, tajnik Grada Šibenika, Zoran Smolić, ravnatelj Gimnazije Antuna Vrančića i Matej Matić, predsjednik Savjeta mladih Grada Šibenika. U konačnici su mladi zajedno sa panelistima zaključili da je tema GOO često nepoznata, da se o njoj ne raspravlja dovoljno ali da je nužan i da bi mladima bilo od koristi imati što više mogućnosti informiranja o relevantnim temama. Šibenik je otvoren uvođenju Građanskog odgoja, ali smatra se da bi reforma trebala biti podržana od strane Vlade i na nacionalnom nivou. Kroz drugu panel raspravu naziva “Mladi u Dijalogu” razgovarali smo o konkretnim primjerima implementacije konzultacija na lokalnom nivou. Panel je moderirala Valentina Gambiroža Staković, panelisti su bili Sanja Posavec, zamjenica ravnateljice Agencije za mobilnost i programe EU, Ivana Stojanova, koordinatorica Dijaloga u SŠ Rab, Caterina Rende Dominis iz Udruge mladih „Mladi u EU“ i Drago Mihaljević, ravnatelj SŠ VrgoracKroz dijalog se pokazalo da se mladi osjećaju aktivnim i motiviranim građanima kada im se da mogućnost da budu dio procesa donošenja odluka. Također, ono što su i mladi i panelisti istaknuli je važnost umrežavanja organizacija civilnog društva i škola kako bi se razmijenile metode i prakse te kako bi se mladi mogli što više uključiti u ostvarenje napretka u svojim lokalnim zajednicama iz prve ruke. Ono što treba je kvalitetan spoj formalnog i neformalnog obrazovanja.
Konferencija je podržana iz projekta “Dijalog EU s mladima” koji je sufinanciran sredstvima Europske unije iz programa Erasmus+ i Središnjeg državnog ureda za demografiju i mlade, iz projekta „EU za mlade“ koji se financira sredstvima Ministarstva vanjskih i europskih poslova te je sufinanciran sredstvima CERV i Ureda za udruge RH.