Novosti iz udruge

POTREBA ZA VOLONTERIMA/VOLONTERKAMA

Volontiranje je jedan od najsnažnijih elemenata koji doprinose razvoju i formiranju demokratskih promjena u svakom društvu, to je osnova koja omogućuje građanima/kama da se uključe kroz različite građanske inicijative te da davanjem svog slobodnog vremena, znanja i iskustava te entuzijazma i energije značajno doprinesu razvoju svoje zajednice i društva u cjelini. Zbog specifičnog načina na koji funkcionira te zbog djelovanja na tri razine (osobni razvoj, rješavanje konkretnih problema, društveni razvoj) doprinosi podizanju aktivnosti građana/ki, a posebno mladih ljudi koji se najčešće bave volonterskim radom.

Volontiranje je dio svake civilizacije i društva koje se javlja u raznim oblicima, od tradicionalnih običaja uzajamne pomoći do organiziranog djelovanja zajednice u kriznim razdobljima. Danas je potreba za organiziranim volontiranjem veća nego ikad prije s obzirom na probleme koji su globalno rasprostranjeni (npr. uništavanje okoliša, epidemije zaraznih bolesti, prirodne katastrofe, ratovi i razaranja, siromaštvo), ali se u različitim dijelovima svijeta manifestiraju drugačije i zahtijevaju specifični, lokalizirani pristup u njihovom rješavanju.

Jedan od ključnih principa na kojima se temelji volonterski rad je uvjerenje da globalne promjene počinju s lokalnim, tj. da ekonomski i društveni napredak ne kreće od vrha, nego da kreće od lokalne razine i od najširih slojeva.

U volonterskim projektima naglasak se stavlja na postizanje pozitivnih promjena na lokalnoj razini, na rješavanje specifičnih i konkretnih problema u nekoj zajednici, a posebno na uključivanje samih građana/ki / mještana/ki / žitelja/ki zajednice u projekt: od idejnog začetka sve do realizacije. Svrha i razlog uključivanja lokalnog stanovništva u volonterske aktivnosti je postići upravo to: pozitivne promjene, odnosno rješavanje onih problema određene zajednice koji su bitni za same stanovnike/ce. Drugi, ali ne i manje bitan cilj je pokazati da se uz malo organiziranosti i puno dobre volje može puno postići i promijeniti.

Pri rješavanju globalnih problema najefikasnije je krenuti od lokalne razine, pomesti ispred svog praga, i u tome volonteri/ke i volonterski rad imaju nezamjenjivu ulogu u današnjem svijetu.

Ovaj članak objavljen je u sklopu ESF projekta „Činimo dobro – VOLONTIRAJMO !“, koji je sufinanciran sredstvima EU iz Europskog socijalnog fonda i Ureda za udruge Vlade Republike Hrvatske.