Novosti iz udruge

Time to move…. time to #DiscoverEU

Već nam je u proteklih nekoliko godina prešlo u naviku da je mjesec listopad rezerviran za Eurodeskovu kampanju ”Time to move”. Kroz navedenu kampanju 1154 Eurodeskova ureda (da, i naš je jedan on njih) u 36 europskih zemalja ove su godine organizirali preko 1000 evenata s ciljem promocije mobilnosti, cjeloživotnog učenja, volontiranja, Erasmus+ i ostalih programa Europske unije.

U Hrvatskoj je takvih događaja bilo 55 koje su organizirali volonteri i zaposlenici udruga koje su dio Eurodesk mreže u Hrvatskoj. Bila su to različita događanja, od kvizova, preko predavanja u školama i info pultova, do potrage za blagom i on line promidžbom. Iako su aktivnosti raznovrne svima je bio isti cilj – promocija mobilnosti mladih i programa Europske unije usmjerenih mladima kako u Hrvatskoj tako i u inozemstvu. Tijekom proteklih 30 dana Eurodesk multiplikatori informirali su mlade u Osijeku, Đakovu, Gudincima, Slavonskom Brodu, Daruvaru, Bjelovaru, Čakovcu, Zaboku, Zagrebu, Sisku, Petrinji Karlovcu, Rijeci, Opatiji, otoku Krku, Labinu, Rabcu, Dugoj Luci, Puli, Zadru te Šibeniku.

Udruga mladih ”Mladi u Europskoj uniji” provela je dvije ativnosti u sklopu Time to move 2019 kampanje i to 18. listopada u sportskoj dvorani Baldekin organiziran je najveći Sajam obrazovanja za osnovnoškolce u Šibeniku na kojem su se predstavile srednje škole iz Šibensko-kninske, Splitsko-dalmatinske i Zadarske županije. Na navedenom sajmu postavljen je poseban Eurodesk kutak na kojem su mladi mogli dobiti sve potrebne informacije o mobilnosti i programima Europske unije. Osim većeg broja srednjih škola koje su predstavile svoje programe ovogodišnji sajam se može pohvaliti i velikom posječenšću od preko 500 učenika osnovnih škola.

Dugi događaj organiziran od strane udruge mladih ”Mladi u Europskoj uniji” bilo je predavanje provedeno u Turističko-ugostiteljskoj školi u Šibeniku. Predavanje su vodili volonteri koji su došli u Šibenik u sklopu programa Europskih snaga solidarnosti te su učenicima kroz prepričavcanje vlastitog iskustva dočarali koje sve benefite mlada osoba može dobiti sudjelovanjem na volonterskim projektima u svojoj zajednici i/ili u inozemstvu. Također, mladima su podijeljeni promotivni materijali te brošure s objašnjenim postupkom prijave na platformu Europskih snaga solidarnosti.

Također smo imali priliku informirati mlade i van Hrvatske, točnije u Italiji. Tijekom radnog posjeta našoj partnerskoj organizaciji ”Noi@Europe” iz Napolia naši zaposlenici Francesco i Jure su imali priliku govoriti o programima Europske unije učenicima srednje tehničke škole iz Sorrenta. Dok je Francesco govorio o svom volonterkom iskustvu u Hrvatskoj,  Jure je upoznao učenike s Eurodeskom i kampanjom ”Time to move”.

Mi smo te informirali, a na tebi je da putuješ – DiscoverEU

Vjerujemo da su Eurodeskovi multiplikatori svoje odradili, no kako ne bi sve ostalo na pukom informiranju potrebno je i preuzeti inicijativu i s druge strane. Ako je listopad bio mjesec informiranja, neka ti studeni bude mjesec biranja… i to destinacija. Kako? Svake godine Europska unija nudi osamnaestogodišnjacima iz cijele Europske unije da se prijave za dobivanje interrail karte koju će moći koristiti od 01. travnja do 31. listopada 2020. Inicijativa DiscoverEU daje priliku mladima da putuju Europom kako bi iskusili slobodu kretanja Europskom unijom, istražiti raznolikost Europe, učiti o europskoj kulturnoj baštini i povijesti te se povezati s drugim mladima diljem Europe. Osim toga, ta inicijativa mladima pomaže razviti vještine koje će im biti važne u budućnosti, kao što su neovisnost, samopouzdanje i otvorenost prema drugim kulturama.

Kako se prijaviti?

Gotovo 50 000 mladih osvojilo je putne propusnice od prvog kruga prijava u lipnju 2018. Sljedeći krug prijava trajat će od četvrtka, 7. studenoga 2019. u 12 sati do četvrtka, 28. studenoga 2019. u 12 sati (po srednjoeuropskom vremenu). Na dan otvaranja prijava na ovoj će se stranici pojaviti gumb „Prijavi se”!

Kandidati moraju ispunjavati sljedeće uvjete:

  • moraju biti rođeni između 1. siječnja i 31. prosinca 2001. (uključujući te datume)
  • moraju imati državljanstvo jedne od država članica Europske unije u trenutku donošenja odluke o dodjeli
  • moraju u internetski obrazac za prijavu upisati ispravan broj osobne iskaznice ili putovnice.

Zatim će trebati odgovoriti na pitanja iz kviza (osim ako se prijavljuju kao član skupine).

Odabrani sudionici moći će putovati u razdoblju od najmanje jednog, a najviše 30 dana od 1. travnja do 31. listopada 2020. 

Sudionici s invaliditetom ili zdravstvenim problemom koji im otežava putovanje primit će potporu i pomoć kako bismo im omogućili sudjelovanje u inicijativi DiscoverEU.

Prijaviti se možete na stranici https://europa.eu/youth/discovereu_hr