Novosti iz udruge

Završni event projekta ”Šibenik – Zero Waste City”

U sklopu projekta ”Šibenik – Zero Waste City” kojeg provodi udruga mladih ”Mladi u EU” u partnerstvu s JU Tvrđava kulture Šibenik i Zeleni Grad d.o.o. održana je konferencija pod nazivom “Razvoj održivog turizma s ciljem očuvanja prirodne i kulturne baštine u Šibeniku i Šibensko-kninskoj županiji”.

Šibenik je, kazano je tom prilikom, pravo mjesto na kojem se ozbiljno može progovoriti o održivom turizmu koji se godinama već prakticira, a taj bi model, zaključeno je,  trebalo preslikati na cijelu Hrvatsku. Osim riječi stručnjaka o dobrim praksama održivog turizma, bili su predstavljeni i rezultati projekta ”Šibenik – Zero Waste City”.

Svrha projekta, koji je pokrenut 2020. godine, edukacija je građana o važnosti podizanja ekološke svijesti te unaprjeđenje infrastrukture za odgovorno gospodarenje otpadom u Gradu Šibeniku i na Tvrđavama kulture. U sklopu projekta javna ustanova Tvrđave kulture Šibenik razvila je i u svoj redovni program edukacija uvela ekološke radionice za djecu. Projekt je također uključivao i međunarodne volonterske akcije čišćenja te postavljanje tri pametna „Big Belly“ kontejnera za razvrstavanje otpada postavljena u centru Šibenika, dok je 20 kontejnera za razvrstavanje otpada postavljeno na šibenskim plažama. Tijekom dvogodišnjeg projekta prikupljeno je više od 100 tona otpada.

Također, u sklopu projekta je za Tvrđavu kulture Šibenik dizajnirana „catering cleaning stanica“ koja se osim za koncerte na Tvrđavi koristi i na Adventuri koja je zbog toga po prvi put ponijela naziv zero waste. Svrha ove stanice je čišćenje čaša za višekratno korištenje koje su zahvaljujući projektu u upotrebi od 2020. kada su imale premijeru na festivalu „Let’s rock“ čime je na samo jednom događanju spriječeno da oko 17 tisuća čaša za jednokratnu uporabu postane otpad.

Za kraj govoreći o dvogodišnjem projektu u kojeg je Coca-Cola Fondacija uložila gotovo milijun kuna, Vinko Kovačić, zadužen za komunikacije, održivost i javne poslove tvrtke Coca-Cola Adria za područje Hrvatske, Bosne i Hercegovine i Slovenije, rekao je „Coca-Cola ima vrlo ambicioznu agendu po pitanju održivosti i ostvarivanja Svijeta bez otpada. Zadovoljstvo nam je što smo kroz projekt Zero Waste Šibenik pronašli pouzdane partnere u Gradu Šibeniku te što je zahvaljujući njihovoj predanosti ovaj projekt postao prepoznatljiva platforma za uključivanje zajednice u očuvanje okoliša i dio značajnih pozitivnih promjena u Gradu i Županiji kojih će, nadamo se, biti sve više“.

Navedeni projekt financiran je sredstvima Coca-Cola Foundation, zaklade usmjerene unaprjeđenju zajednica u kojima Coca-Cola posluje.