Novosti iz udruge

EU koordinirano protiv širenja COVID-19

U sklopu Hrvatskoga predsjedanja Vijećem Europske unije jučer je održana videokonferencija ministara unutarnjih poslova kojom je predsjedao ministar unutarnjih poslova i potpredsjednik Vlade Republike Hrvatske, dr. sc. Davor Božinović.

Ministri unutarnjih poslova zemalja članica EU razmjenili su mišljenja, iskustva i prakse u borbi s korona virusom, kao i promišljanja o prednostima i nedostacima zajedničkih napora država članica u ovoj izvanrednoj situaciji. Opsežne mjere koje države članice provode s ciljem kontroliranja širenja virusa promijenile su svakodnevicu građana dok vlade nastoje ispuniti svoje obveze radi zaštite stanovništva. Redovno se održavaju videokonferencije ministara unutarnjih poslova i zdravstva kako bi se, proporcionalno epidemiološkoj situaciji, koordinirale odluke o daljnjim aktivnostima na održavanju javnoga zdravlja i očuvanja jedinstvenoga tržišta.

Razgovaralo se i o Zajedničkom europskom planu za ukidanje mjera ograničavanja širenja bolesti COVID-19 Europske komisije. U dokumentu osim što je moguće vidjeti koje su sve mjere poduzele države članice, predviđene su preporuke  za države članice, a cilj im je očuvanje javnog zdravlja tijekom postupnog ukidanja mjera ograničavanja širenja zaraze kako bi se nastavio život u zajednici i
pokrenulo gospodarstvo.

Preporuke se temelje na na stručnom znanju i savjetima Europskog centra za sprečavanje i kontrolu bolesti (ECDC) te Komisijina Savjetodavnog povjerenstva za bolest COVID-19, a u obzir su uzeti i iskustvo i predviđanja nekoliko država članica te naputci Svjetske zdravstvene organizacije.

Projekt financira:

Ovaj je članak izrađen uz financijsku podršku Ministarstva vanjskih i europskih poslova. Sadržaj ovog članka u isključivoj je odogovornosti udruge mladih ”Mladi u Europskoj uniji” i ni pod kojim se uvjetima ne može smatrati kao odraz stajališta Ministarstva.