Europske snage solidarnosti

ŠTO SU EUROPSKE SNAGE SOLIDARNOSTI

“Europske Snage Solidarnosti” je program Europske Komisije koji financira razne projekte i inicijative. Program spaja volontiranje i solidarnost, a cilj programa je izgradnja solidarnog, inkluzivnog i demokratskog društva.
Program spaja organizacije i mlade koji žele putovati, upoznati druge kulture i jezike, razviti svoje vještine i svojim angažmanom doprnijeti dobrobiti društva.

U Republici Hrvatskoj, za Europske Snage Solidarnosti, nadležna državna ustanova je Agencija za mobilnost i programe EU ili kraće – AMPEU
Više o samom programu i mogućnostima možete pogledati na 5-minutnom videu:

Od 2019. godine, udruga mladih ‘’Mladi u EU’’ je član grupe nevladinih organizacija koje djeluju kao ambasadori Europskih Snaga Solidarnosti. Prvenstveno djelujemo na području Šibensko-kninske županije, ali smo spremni pomoći, odgovoriti na pitanja i pružiti potporu vezanu za Europske Snage Solidarnosti organizacijama s područja cijele Dalmacije.
Popis vama najbližeg ambasadora možete naći na slijedećoj poveznici.

ZA ORGANIZACIJE:

Quality label

Organizacije koje žele sudjelovati u aktivnostima volontiranja te stažiranja i zaposlenja moraju imati važeću Oznaku kvalitete kojom se potvrđuje da organizacije posjeduju kapacitet za kvalitetno provođenje projekata u skladu sa standardima kvalitete i pravilima programa.

Dobivanje Oznake kvalitete preduvjet je kako bi organizacije mogle prijaviti projekte na programske natječaje te samo po sebi nije jamstvo dobivanja bespovratnih sredstava za provedbu projekata. Po dobivanju Oznake kvalitete organizacije mogu prijaviti projekte koji zatim prolaze formalnu i kvalitativnu provjeru.

Preuzmite PDF s osam koraka prijave projekata za organizacije.

Više o Quality labelu i načinima prijave možete pronaći na stranici Europskih snaga solidarnosti.

ZA POJEDINCE:

Programi Europskih Snaga Solidarnosti pružaju prilike volontiranja sa visokom razinom kvalitete projekata i aktivnosti, sigurnosti i financijske potpore za volontere. Odobravaju se samo kvalitetni projekti, a nositelji projekata su provjerene organizacije koje imaju oznaku kvalitete izdanu od strane državnih Nacionalnih Agencija.

Također, volontiranje je besplatno i volonterima je osigurana financijska potpora za iduće troškove:

  • zdravstveno osiguranje CIGNA kao nadopuna Europskom zdravstvenom osiguranju
  • trošak putovanja ovisno o udaljenosti
  • trošak smještaja za volontere
  • trošak hrane za volontere
  • džeparac, iznos ovisi o državi u kojoj se održava projekt
    (primjera radi, u Republici Hrvatskoj dnevni iznos džeparca je 5,00 €)

Volonteri imaju podršku tzv. organizacije pružatelja podrške (organizacija koja šalje volontere) koja volontere priprema za službu, upoznaje volontera sa pravima i obavezama tokom službe, pruža logističku i dokumentacijsku podršku. Ista organizacija je u kontaktu sa volonterom i brine o volonteru i za vrijeme službe, a pruža potporu i nakon završetka aktivnosti.

PRIJAVA:
  • Registrirati se možeš putem službenih stranica Europskih Snaga Solidarnosti 
  • Provjeri svoju elektronsku poštu i aktiviraj svoj račun klikom na generiranu poveznicu od strane portala Europskih Snaga Solidarnosti.
  • Prijavi se na portal Europskih Snaga Solidarnosti i ispuni dodatne osobne podatke – dostupnost po mjesecima, teme i tip projekata koje te interesiraju i sl.

 

Dodatne informacije možeš pronaći na stranicama Europskih snaga solidarnosti.