Cilj volonterskih projekata je pružiti mladima priliku da volontiranjem odgovore na važne društvene potrebe i pridonose osnaživanju zajednica. Na taj način se mladima omogućuje stjecanje korisnog i iskustva, vještina i kompetencija za njihov osobni, obrazovni, društveni, građanski i profesionalni razvoj te time i poboljšava njihova zapošljivost. Volonterski projekti otvoreni su javnim i privatnim organizacijama s važećom Oznakom kvalitete te mladima od 18 do 30 godina koji su registrirani na Portalu Europskih snaga solidarnosti. Program pokriva sljedeće financijske stavke: putne troškove, organizacijske potpore, troškove džeparca volontera, potpore za učenje jezika, potpore za uključivanje, izvanredne troškove.

Volonterski projekti mogu kombinirati jednu ili više aktivnosti poput individualne volonterske aktivnosti i aktivnosti volonterskih timova. Individualna aktivnost podrazumijeva volontiranje u punom radnom vremenu u trajanju od 2 do 12 mjeseci. Iznimno, u slučajevima kada se u aktivnostima uključuju mladi s manje mogućnosti, one mogu trajati od 2 tjedna do 2 mjeseca, te se aktivnosti mogu odvijati u matičnoj zemlji ili inozemstvu.

Aktivnosti volonterskih timova podrazumijevaju grupe od 10 do 40 mladih koji dolaze iz najmanje dvije strane zemlje kako bi volontirali u trajanju od 2 tjedna do 2 mjeseca. Ovaj tip aktivnosti posebno je namijenjen uključivanju mladih s manje mogućnosti.

Ako se odlučiš na volontiranje, prvo možeš posjetiti mrežnu bazu akreditiranih organizacija. Tu ćeš pronaći organizacije u svojoj blizini koja je ovlaštena za slanje volontera i koja ti može pomoći pri traženju organizacije u kojoj ćeš volontirati.

Kako bi dobili odgovore na  pitanja, produbili vlastita znanja i dobili potrebne informacije uvijek nam se možete obratiti u  info uredu u Kninu te putem e-maila: info@mladi-eu.hr ili na broj telefona 022/212 834. U sklopu projekta „Budimo aktivni“,  25. listopada u Srednjoj strukovnoj školi Kralja Zvonimira u Kninu održat ćemo predavanje “Vrijednost volonterstva” sa ciljem promicanja volonterstva među mladima kako bi stekli nova znanja i kompetencije. Samo informirani i osviješteni mladi mogu biti jamstvo i generator pozitivnih promjena u društvenoj zajednici. Projekt „Budimo aktivni“ provodi Udruga mladih „Mladi u Europskoj uniji“. Projekt je sufinancirala Europska unija iz Europskog socijalnog fonda.