27 TRADICIONALNIH JELA IZ SVAKE EU DRŽAVE – Čekajući Dan Europe | “EU i ja” – Mladi u EU!
Nastavimo naše putovanje kroz europsku kulturu dok čekamo Dan Europe (9. svibnja)! Danas ćemo razgovarati o europskoj kulinarskoj tradiciji.
Ne zaboravite da se vidimo na Poljani u Šibeniku u utorak 9.og svibjna u 10 sati ujutro kako bismo zajedno proslavili ovaj dan! Pridružite se ovom događaju i proslavite Dan Europe na najbolji mogući način!
Europska kulinarska tradicija obuhvaća nevjerojatan raspon okusa, mirisa i tekstura koji su se razvijali tijekom stoljeća. Izuzetno je bogata i raznolika, s mnogim tradicionalnim jelima koja se pripremaju u svakoj državi. Svaka zemlja ima svoju jedinstvenu gastronomsku baštinu koja je često prožeta njenom povijesnom, kulturnom i geografskom pozadinom. U ovom članku ćemo se osvrnuti na neka od najpoznatijih jela koja se pripremaju u svakoj državi članici EU-a.
- Austrija – Bečka šnicla: Panirana i pržena teleća kotletina, obično poslužena s kriškama limuna i krumpir salatom.
- Belgija – Moules-frites: Jelo od kuhanih školjki pripremljenih s bijelim vinom, češnjakom i začinima, posluženih sa hrskavim pomfritom.
- Bugarska – Banitsa: Tradicionalni kolač od filo tijesta, obično punjen sa sirom i jajima.
- Hrvatska – Peka: tradicionalno jelo iz Dalmacije koje se priprema u peći sastavljenoj od metalne posude i poklopca, a sadrži različito meso (janjetina, teletina, piletina) te povrće (krumpir, paprika, luk) začinjeno začinima i maslinovim uljem.
- Cipar – Meze: Izbor malih jela posluženih zajedno, slično španjolskim tapasima ili bliskoistočnim mezzima.
- Češka – Svíčková na smetaně: Jelo od junetine marinirane u kremastom umaku od povrća i posluženo sa knedlama.
- Danska – Smørrebrød: Sendvič s otvorenim vrhom obično napravljen sa raženim kruhom i raznim nadjevima, poput ukiseljenog sleda, hladnog mesa ili sira.
- Estonija – Verivorst: Krvavica napravljena sa ječmenom i svinjskom ili goveđom krvlju, obično poslužena s kiselim kupusom ili brusnicom.
- Finska – Kalakukko: Tradicionalni finski kolač napravljen od rženog brašna i punjen ribom i svinjskom masti.
- Francuska – Coq au Vin: Jelo od piletine marinirane u crnom vinu, češnjaku i začinima, zatim polagano kuhano sa slaninom, gljivama i lukom.
- Njemačka – Sauerkraut mit Würstchen: Jelo od kiselog kupusa (fermentirani kupus) posluženo sa kobasicama.
- Grčka – Moussaka: Jelo napravljeno sa slojevima patlidžana, mljevenog janjetine ili govedine i kremastim bešamel umakom.
- Mađarska – Gulaš: Jelo od govedine, luka, paprike i drugog povrća i začina, pripremljeno kao gusta juha.
- Irska – Irish Stew: Jelo od janjetine ili ovčetine, krumpira, luka i drugog povrća, obično začinjeno timijanom i peršinom.
- Italija – Pizza Margherita: Klasika pizze s umakom od rajčice, mozzarellom i svježim bosiljkom.
- Latvija – Latvijski sivi grah s pancetom: Jelo od kuhanog sivog graha posluženo s hrskavim komadićima pancete.
- Litva – Cepelinai: Knedle od krumpira punjene mesom ili sirom, obično poslužene s kiselim vrhnjem i pancetom.
- Luksemburg – Judd mat Gaardebounen: Jelo od dimljenog svinjskog vrata posluženo s grahom i krumpirom.
- Malta – Pastizzi: Tradicionalni malteški kolač napravljen od lisnatog tijesta i obično punjen svježim sirom ili usitnjenim grahom.
- Nizozemska – Stamppot: Jelo od pirea od krumpira i drugog povrća, poput kelja ili mrkve, obično posluženo s kobasicama ili pancetom.
- Poljska – Bigos: Gustinjavi gulaš napravljen od kiselog kupusa, mesa (obično svinjskog ili goveđeg) i drugog povrća i začina.
- Portugal – Bacalhau: Jelo napravljeno od soljenog bakalara koji je natopljen u vodi, a zatim kuhano s lukom, češnjakom i maslinovim uljem.
- Rumunjska – Sarmale: Punjene kiselim kupusom rolade napunjene mljevenim svinjskim mesom, rižom i začinima, obično poslužene s kiselim vrhnjem.
- Slovačka – Bryndzové Halušky: Jelo napravljeno od knedli od krumpira i ovčjeg sira, obično posluženo s pancetom i kiselim vrhnjem.
- Slovenija – Idrijski žlikrofi: rukom rađene tijesto punjene krumpirom, maslacem, luka i drugim začinima, tradicionalno jelo iz Idrije u Sloveniji.
- Španjolska – Paella: tradicionalno španjolsko jelo sa šafranom začinjenom rižom, piletinom, kozicama, školjkama i drugim morskim plodovima, te povrćem.
- Švedska – Köttbullar: švedske mesne okruglice napravljene od mljevenog mesa, začina i krušnih mrvica, obično poslužene s umakom od vrhnja i brusnice.
Ovo su samo neki primjeri tradicionalnih jela koja se mogu naći diljem Europe, a koja su zaslužna za njen gastronomski bogatstvo. Europska hrana i kulinarska tradicija odražava se u mnogim aspektima života, uključujući obiteljska okupljanja, proslave, vjerske i državne blagdane, pa čak i u svakodnevnoj prehrani. To nije samo o hrani, već o stvaranju iskustava, uspomena i dijeljenju sa drugima.
Ovaj je dokument izrađen uz financijsku podršku Ministarstva vanjskih i europskih poslova Sadržaj ovog dokumenta u isključivoj je odgovornosti udruge mladih “Mladi u EU i ni pod kojim se uvjetima ne može smatrati kao odraz stajališta Ministarstva.