Novosti iz udruge

27 TRADICIONALNIH JELA IZ SVAKE EU DRŽAVE – Čekajući Dan Europe | “EU i ja” – Mladi u EU!

Nastavimo naše putovanje kroz europsku kulturu dok čekamo Dan Europe (9. svibnja)! Danas ćemo razgovarati o europskoj kulinarskoj tradiciji.

Ne zaboravite da se vidimo na Poljani u Šibeniku u utorak 9.og svibjna u 10 sati ujutro kako bismo zajedno proslavili ovaj dan! Pridružite se ovom događaju i proslavite Dan Europe na najbolji mogući način!

Europska kulinarska tradicija obuhvaća nevjerojatan raspon okusa, mirisa i tekstura koji su se razvijali tijekom stoljeća. Izuzetno je bogata i raznolika, s mnogim tradicionalnim jelima koja se pripremaju u svakoj državi. Svaka zemlja ima svoju jedinstvenu gastronomsku baštinu koja je često prožeta njenom povijesnom, kulturnom i geografskom pozadinom. U ovom članku ćemo se osvrnuti na neka od najpoznatijih jela koja se pripremaju u svakoj državi članici EU-a.

  • Austrija – Bečka šnicla: Panirana i pržena teleća kotletina, obično poslužena s kriškama limuna i krumpir salatom.
  • Belgija – Moules-frites: Jelo od kuhanih školjki pripremljenih s bijelim vinom, češnjakom i začinima, posluženih sa hrskavim pomfritom.
  • Bugarska – Banitsa: Tradicionalni kolač od filo tijesta, obično punjen sa sirom i jajima.
  • Hrvatska – Peka: tradicionalno jelo iz Dalmacije koje se priprema u peći sastavljenoj od metalne posude i poklopca, a sadrži različito meso (janjetina, teletina, piletina) te povrće (krumpir, paprika, luk) začinjeno začinima i maslinovim uljem.
  • Cipar – Meze: Izbor malih jela posluženih zajedno, slično španjolskim tapasima ili bliskoistočnim mezzima.
  • Češka – Svíčková na smetaně: Jelo od junetine marinirane u kremastom umaku od povrća i posluženo sa knedlama.
  • Danska – Smørrebrød: Sendvič s otvorenim vrhom obično napravljen sa raženim kruhom i raznim nadjevima, poput ukiseljenog sleda, hladnog mesa ili sira.
  • Estonija – Verivorst: Krvavica napravljena sa ječmenom i svinjskom ili goveđom krvlju, obično poslužena s kiselim kupusom ili brusnicom.
  • Finska – Kalakukko: Tradicionalni finski kolač napravljen od rženog brašna i punjen ribom i svinjskom masti.
  • Francuska – Coq au Vin: Jelo od piletine marinirane u crnom vinu, češnjaku i začinima, zatim polagano kuhano sa slaninom, gljivama i lukom.
  • Njemačka – Sauerkraut mit Würstchen: Jelo od kiselog kupusa (fermentirani kupus) posluženo sa kobasicama.
  • Grčka – Moussaka: Jelo napravljeno sa slojevima patlidžana, mljevenog janjetine ili govedine i kremastim bešamel umakom.
  • Mađarska – Gulaš: Jelo od govedine, luka, paprike i drugog povrća i začina, pripremljeno kao gusta juha.
  • Irska – Irish Stew: Jelo od janjetine ili ovčetine, krumpira, luka i drugog povrća, obično začinjeno timijanom i peršinom.
  • Italija – Pizza Margherita: Klasika pizze s umakom od rajčice, mozzarellom i svježim bosiljkom.
  • Latvija – Latvijski sivi grah s pancetom: Jelo od kuhanog sivog graha posluženo s hrskavim komadićima pancete.
  • Litva – Cepelinai: Knedle od krumpira punjene mesom ili sirom, obično poslužene s kiselim vrhnjem i pancetom.
  • Luksemburg – Judd mat Gaardebounen: Jelo od dimljenog svinjskog vrata posluženo s grahom i krumpirom.
  • Malta – Pastizzi: Tradicionalni malteški kolač napravljen od lisnatog tijesta i obično punjen svježim sirom ili usitnjenim grahom.
  • Nizozemska – Stamppot: Jelo od pirea od krumpira i drugog povrća, poput kelja ili mrkve, obično posluženo s kobasicama ili pancetom.
  • Poljska – Bigos: Gustinjavi gulaš napravljen od kiselog kupusa, mesa (obično svinjskog ili goveđeg) i drugog povrća i začina.
  • Portugal – Bacalhau: Jelo napravljeno od soljenog bakalara koji je natopljen u vodi, a zatim kuhano s lukom, češnjakom i maslinovim uljem.
  • Rumunjska – Sarmale: Punjene kiselim kupusom rolade napunjene mljevenim svinjskim mesom, rižom i začinima, obično poslužene s kiselim vrhnjem.
  • Slovačka – Bryndzové Halušky: Jelo napravljeno od knedli od krumpira i ovčjeg sira, obično posluženo s pancetom i kiselim vrhnjem.
  • Slovenija – Idrijski žlikrofi: rukom rađene tijesto punjene krumpirom, maslacem, luka i drugim začinima, tradicionalno jelo iz Idrije u Sloveniji.
  • Španjolska – Paella: tradicionalno španjolsko jelo sa šafranom začinjenom rižom, piletinom, kozicama, školjkama i drugim morskim plodovima, te povrćem.
  • Švedska – Köttbullar: švedske mesne okruglice napravljene od mljevenog mesa, začina i krušnih mrvica, obično poslužene s umakom od vrhnja i brusnice.

 

Ovo su samo neki primjeri tradicionalnih jela koja se mogu naći diljem Europe, a koja su zaslužna za njen gastronomski bogatstvo. Europska hrana i kulinarska tradicija odražava se u mnogim aspektima života, uključujući obiteljska okupljanja, proslave, vjerske i državne blagdane, pa čak i u svakodnevnoj prehrani. To nije samo o hrani, već o stvaranju iskustava, uspomena i dijeljenju sa drugima.

 

 

Ovaj je dokument izrađen uz financijsku podršku Ministarstva vanjskih i europskih poslova Sadržaj ovog dokumenta u isključivoj je odgovornosti udruge mladih “Mladi u EU i ni pod kojim se uvjetima ne može smatrati kao odraz stajališta Ministarstva.