Novosti iz udruge

EU KARIJERE – Istražite mogućnosti za stažiranje u institucijama i tijelima Europske unije! | “EU i ja” – Mladi u EU!

Jeste li ikada razmišljali o usmjeravanju svoje karijere prema tijelima i institucijama Europske unije? U slučaju da jeste, onda je ovo pravi članak za vas. Ako niste, ipak pročitajte do kraja – možda ćete se i vi zainteresirati!

U jednom prethodnom članku, raspravljali smo o prilici za stažiranje u Europskoj komisiji putem programa “BlueBook” (podsjećam vas da je rok za prijave 31.8.2023.). Međutim, Bluebook nije jedini način za ostvarivanje stažiranja u europskim tijelima i institucijama. Danas ćemo istražiti nekoliko drugih mogućnosti za koje su trenutno otvoreni pozivi.

Prije nego što se posvetimo konkretnim prilikama, važno je postaviti opći okvir o EU karijerama.

EU stažiranja

Tijela i institucije Europske unije redovito objavljuju otvorene pozive za različite vrste pripravništva. Ovim prilikama žele istaknuti ulogu EU institucija i njihov utjecaj na međunarodnoj razini, dok istovremeno pružaju priliku pripravnicima da razvijaju osobne i profesionalne vještine surađujući s mrežom iskusnih stručnjaka.

Važno je napomenuti da svaki pojedinac ima priliku završiti samo jedno stažiranje unutar EU institucija, tijela ili agencija. Ovo pravilo znači da osobe koje su već obavile plaćeno ili neplaćeno stažiranje u trajanju od više od 6 tjedana u bilo kojoj instituciji, uključujući i lokalne i decentralizirane urede, više se ne mogu prijaviti za dodatno stažiranje.

Stažiranja u EU institucijama i tijelima nemaju dobno ograničenje i obično traju od 3 do 6 mjeseci.

Idemo sad vidjeti koji su svi trenutni pozivi otvoreni za prijave:

1) Stažiranje „Schuman“ – Europski parlament nudi različite programe stažiranja unutar svojeg Tajništva kako bi doprinio stručnom osposobljavanju mladih građana te razumijevanju rada institucije. Ova stažiranja dodjeljuju se na razdoblje od pet mjeseci.

Prijave otvorene do 30.10.2023.

Više informacija na https://programmes.eurodesk.eu/internships#19606-eu

 

2) Stažiranje na Sudu Europske unije – Svake godine Sud pravde Europskih zajednica nudi ograničen broj plaćenih stažiranja maksimalnog trajanja od pet mjeseci. Stažiranja se obično provode u Direkciji za istraživanje i dokumentaciju, Službi za tisak i informacije, Glavnom upravnom odjelu za prijevode ili Direkciji za tumačenje.

Prijave otvorene do 15.9.2023.

Više informacija na https://programmes.eurodesk.eu/internships#19623-eu

 

3) Stažiranje u Odboru regija – Svake godine, Odbor regija pruža ograničen broj prilika za stažiranje mladim građanima iz države članice EU ili službenog kandidata za pristupanje, omogućavajući im stjecanje radnog iskustva u europskoj instituciji. Dostupne su tri vrste stažiranja: Standardno stažiranje, Kratkoročni studijski posjeti i Stažiranje za službenike vlada.

Prijave otvorene do 30.9.2023.

Više informacija na https://programmes.eurodesk.eu/internships#19601-eu

4) Stažiranje u Delegacijama EU-a

Europska služba za vanjsko djelovanje je diplomatska služba Europske unije. Pomaže glavnom povjereniku za vanjske poslove i sigurnosnu politiku EU-a u provedbi Zajedničke vanjske i sigurnosne politike Unije. Prilike za stažiranje u delegacijama EU-a diljem svijeta nude se studentima, mladim diplomiranim osobama i stažistima iz javne uprave.

Prijave otvorene do 31.07.2027.

Više informacija na https://programmes.eurodesk.eu/internships#21008-eu

 

Ovo su samo neke od postojećih mogućnosti za stažiranje u EU tijelima, institucijama ili agencijama. Bez obzira na vaše područje studija, profesionalno iskustvo i ciljeve, vjerujemo da ako ste zainteresirani za obavljanje stažiranja u europskoj instituciji, moguće je pronaći odgovarajuću opciju za vaš profil. Neke od prilika su u Europskoj agenciji za lijekove, Europskom centru za praćenje droga i ovisnosti o drogama, Europskoj agenciji za kibersigurnost, Europskom institutu za ravnopravnost spolova, Europskoj središnjoj banci, među mnogim drugima. Pratite nas za još mogućnosti i slobodno nam se javite za podršku oko procesa prijave! I sretno 😉

 

Ovaj je dokument izrađen uz financijsku podršku Ministarstva vanjskih i europskih poslova Sadržaj ovog dokumenta u isključivoj je odgovornosti udruge mladih “Mladi u EU i ni pod kojim se uvjetima ne može smatrati kao odraz stajališta Ministarstva.