Novosti iz udruge

Otvorena Vrata Mogućnostima: Sudjelovanje u EU Programima | “EU i ja” – Mladi u EU!

Europska unija (EU) nudi raznolike programe koji pružaju izvanredne prilike za pojedince, tvrtke i organizacije. Pogledajmo zajedno kako sudjelovanje u EU programima može obogatiti živote i potaknuti razvoj.

**1. **Erasmus+:**
Erasmus+ je jedan od najpoznatijih programa namijenjen obrazovanju, osposobljavanju, mladima i sportu. Omogućuje studentima, nastavnicima i mladima sudjelovanje u razmjeni, studiranju ili stažiranju diljem Europe. Ovaj program potiče kulturnu raznolikost, jača akademske vještine i gradi trajna prijateljstva.

**2. **Horizon Europe:**
Za istraživače i znanstvenike, Horizon Europe nudi priliku za financiranje inovativnih istraživanja i projekata. Ovaj program podržava znanstveni napredak, tehnološki razvoj i inovacije koje mogu imati globalni utjecaj.

**3. **Program za Zapošljavanje i Socijalnu Inkluziju:**
Europski Fond za Strateška Investiranja (EFSI) pruža potporu projektima usmjerenim na stvaranje radnih mjesta, poticanje gospodarskog rasta i povećanje socijalne inkluzije. Ovaj program pomaže različitim zajednicama u postizanju održivog razvoja.

**4. **COSME – Program za Competitiveness of Small and Medium-sized Enterprises:**
COSME je usmjeren na potporu malim i srednjim poduzećima (MSP-ovima). Pruža financijsku podršku, savjetovanje i olakšice pristupa tržištu kako bi MSP-ovi bili konkurentniji na europskoj i globalnoj razini.

**5. **Europske snage solidarmosti:**
Ovaj program omogućuje mladima volontiranje i sudjelovanje u projektima koji promiču solidarnost i društvenu koheziju. Sudionici mogu doprinijeti raznim područjima, poput okoliša, kulture ili socijalnih izazova.

**6. **Kreativna Europa:**
Za one u kulturnim i kreativnim industrijama, Kreativna Europa nudi potporu umjetničkim projektima, filmu, glazbi, književnosti i drugim kulturnim aktivnostima. Cilj je ojačati europsku kulturnu scenu i promicati kulturnu raznolikost.

 

Sudjelovanje u EU programima otvara vrata raznolikim mogućnostima za osobni, profesionalni i društveni razvoj. Bez obzira jeste li student, znanstvenik, poduzetnik ili mladi volonter, EU programi nude platformu za rast, učenje i doprinos zajednici na europskoj razini. Sljedeći članci će dalje istražiti programe Erasmus+ i Europske snage solidarnosti!

 

Ovaj je dokument izrađen uz financijsku podršku Ministarstva vanjskih i europskih poslova Sadržaj ovog dokumenta u isključivoj je odgovornosti udruge mladih “Mladi u EU i ni pod kojim se uvjetima ne može smatrati kao odraz stajališta Ministarstva.