Novosti iz udruge

Ususret parlamentarnim izborima 2019 – ZAŠTO JE BITNO GLASATI?

Ured Europskog parlamenta u Zagrebu pokrenuo je kampanju “Ovaj put glasam” kojom se želi potaknuti građane da u što većem broju izađu na parlamentarne izbore u svibnju 2019.

Na posljednjim europskim izborima Hrvatska je bila među članicama s najslabijim odazivom birača, posebice među mladima. Samo 13 posto mladih u Hrvatskoj izašlo je na prošle europske izbore.

“Često, ne samo mladi nego općenito građani i to ne samo u HR nego u cijeloj EU nisu toliko svjesni toga, nego imaju osjećaj to je tamo onaj daleki Bruxelles koji odlučuje o prilično tehničkim stvarima i to nema veze s nama, dok se ne dogodi odluka poput roaminga i slično, pa onda shvatimo gle, gle to je ipak dio naše svakodnevnice, sad su nam računi puno manji”, kaže HDZ-ova europarlamentarka Ivana Maletić.

No, interes za glasanje na izborima za europski parlament zapravo ne treba odjeljivati od općeg pomanjkanja povjerenja u politiku na nacionalnoj razini.

Treba nam sustav obrazovanja koji će pripremiti mlade za samostalno donošenje političkih odluka i za aktivno sudjelovanje. Uz to, kada ide sudjelovanje mladih u svim sferama društva, donošenje političkih odluka na lokalnoj razini, sudjelovanje u savjetima mladih, sudjelovanje u vijećima učenika, u studentskim zborovima, tada možemo očekivati veću izlaznost, ali još važnije možemo očekivati kvalitetu. Mladi će donositi kvalitetne odluke i neće biti samo statistička brojka na izborima.

Europski parlament je uspostavio online platformu (kliknite ovdje) putem koje možete više saznati o nadolazećim parlamentarnim izborima 2019.

 

 

  

 

 

  

Ovaj članak je objavljen u sklopu projekta “EU za sve 2!” kojeg provodi Udruga mladih “Mladi u EU”. Projekt je financiran sredstvima Ministarstva vanjskih i europskih poslova.