Novosti iz udruge

Ako vas zanimaju biljke, posjetite Sajam sjemena

U subotu 05. rujna s početkom u 10.00 ekološka udruga Krka organizira drugi po redu Sajam sjemena. Sajam će se održati u NARAnčastoj zgradi (Prilaz tvornici 41) te će trajati sve do 13.00 sati.

Projekt „Sajam razmjene sjemena“, kojeg financira Šibensko-kninska županija,  je edukativni jednodnevni sajam razmjene autohtonog i introduciranog biljnog sjemena.  Prvi Sajam razmjene sjemena održan je prošle godine u Kninu, a ideja je da se svake godine održava u drugom gradu/općini u Šibensko-kninskoj županiji. Svaki sudionik Sajma dobiti će na dar knjigu „Vrtlarenje u skladu s prirodom“  autorice Silvije Kolar-Fodor te vrećicu sjemena udruge Biovrt – u skladu s prirodom. Sudionici radionice za najmlađe na dar će dobiti edukativnu igru „Mali čuvari prirode“.

Ciljevi projekta su slijedeći:  razmjena sjemena te širenje i očuvanje povrtnih, voćnih i ostalih biljnih ljekovitih i aromatičnih vrsta i sorti na području Šibensko-kninske županije; upoznavanje šire populacije stanovnika sa praksom sjemenarstva i uzgoju hrane u skladu s prirodom; poticanje poljoprivredne djelatnosti; podizanje svijesti o važnosti očuvanja sjemena i pozitivnoj sakupljačkoj praksi ljekovitog i aromatičnog bilja; očuvanje bio raznolikosti.

Ove godine program se  održava u  gradu Šibeniku s obzirom da na tom području djeluju poljoprivredna gospodarstava koji proizvode vlastitu hranu te ih se želi dodatno educirati i podijeliti znanje o važnosti očuvanja sjemena i uzgoju hrane u skladu s prirodom. S obzirom na povratne informacije i interes s prvog sajma očekujemo veći broj posjetitelja i aktivnih sudionika s ovog područja. Također se stanovnici cijele Šibensko-kninske županije bave raznim poljoprivrednim djelatnostima (vrtlarenje, uzgoj voća, povrća, cvijeća te ljekovitog i aromatičnog bilja) te zato namjeravamo nastaviti sa održavanjem sajma i narednih godina, svaki put u drugom mjestu naše županije.

Na razmjenu sjemenja su pozvani posjetitelji predavanja koji čuvaju ili žele čuvati domaće sjeme u svojim vrtovima i da razmijene sjeme i na taj način doprinesu očuvanju naše biološke raznolikosti. Ukoliko imate viška sjemena  za razmjenu, na  razmjeni možete doći i donacijom  sjemena, na čemu smo vam unaprijed zahvalni.

O predavačici: Silvija Kolar–Fodor, predsjednica udruge “Biovrt – u skladu s prirodom”, predavačica i edukatorica o biovrtlarenju, autorica stranice i tekstova na www.biovrt.com, autorica bloga “U skladu s prirodom” na Blogosferi Večernjeg lista, kolumnistica u tjedniku Međimurske novine, surađivala je s dnevnikom “24 sata”, dnevnikom “Večernji list”, magazinom Jutarnjeg lista “D&D VRT”, časopisom Poljoprivredni glasnik, magazinom za život u skladu s prirodom “100 posto prirodno”, portalom Naturala.hr, EkoMreža.org, Sirova hrana.hr … zaljubljenica u Prirodu i dugogodišnja biovrtlarka. Biovrtlarenjem se bavi od 2006. godine.

U nastavku možete pogledati program Sajma:

Program sajma je slijedeći:

  • Radionica o sjemenu kao zalogu budućnosti 10:00 – 11:15 h.
  • Radionica za najmlađe na temu važnost očuvanja bio raznolikosti i okoliša, 11:15 – 12:00h. 
  • Slobodna razmjena sjemena; 12:00 – 13:00h.

 

Za sudjelovanje na Sajmu potrebno je prethodno ostaviti svoje podatke na telefon 022/664-608 ili mail: ekoloska.udruga.krka@si.t-com.hr

 

Napomena: Sajam će se održati  u skladu sa  preporukama Nacionalnog stožera  vezanom uz pandemiju virusa SARS-CoV-2.