Novosti iz udruge

Obilježavanje Mjeseca borbe protiv ovisnosti (15.11. – 15.12.) – INFORMIRAJ SE, RECI NE!!!!

Mjesec borbe protiv ovisnosti  u Republici Hrvatskoj obilježava se u razdoblju od 15. studenog do 15. prosinca. Svake godine u navedenom razdoblju obilježavanje se provodi s ciljem upozoravanja cjelokupne javnosti na problem zlouporabe svih oblika sredstava ovisnosti a osobito droga, te se time nastoji potaknuti sve subjekte u društvu na aktivnu borbu protiv ovisnosti i zlouporabe droga poduzimanjem zajedničkih aktivnosti za uspješno suprotstavljanje ovom ozbiljnom problemu današnjice.

Zlouporaba droga i posljedično ovisnost o drogama je globalni problem koji zahtijeva provedbu suvremenog, kompleksnog programa prevencije, edukacije, ranog liječenja i otkrivanja ovisnika, rehabilitacije, resocijalizacije, uz potporu i doprinos svih tijela. Tijekom  obilježavanja Mjeseca borbe protiv ovisnosti  poduzimaju se brojne aktivnosti se kako bi se podigla razina svijesti cijele javnosti, a posebice mladih,  o ovom problemu te kako bi se zajedničkim naporima pridonijelo ostvarivanju zajedničkog cilja učinkovite borbe protiv svih oblika ovisnosti te posebice suzbijanju zlouporabe droga u našem društvu.

Pojam ovisnosti ne odnosi se samo na ovisnost o psihoaktivnim sredstvima. Čovjek može biti ovisan o hrani, igrama na sreću, televiziji, internetu, gotovo svemu.  Zajednička je značajka ovisnosti to da aktivnosti vezane uz tu ovisnost mogu postati središnji sadržaj i čimbenik u životu ovisne osobe.

Početak uporabe duhana, alkohola i psihoaktivnih droga obično se dogodi u razdoblju adolescencije. Zbog specifičnosti ovog razdoblja života (životnog neiskustva, mladalačke sklonosti rizicima, želje za pripadanjem i sl.) mladi su najugroženija populacijska skupina za usvajanje i razvoj ovisničkoga ponašanja.

Prema provedenim istraživanjima (ESPAD, 2015.), većina ispitanih adolescenata u Republici Hrvatskoj je jednom ili više puta u životu eksperimentirala s tzv. legalnim drogama (duhanom, alkoholom), a sve veća dostupnost marihuane i tu grupu eksperimentatora čini sve brojnijom. Provedena su i istraživanja koja uspoređuju stanje problematike droga u Republici Hrvatskoj sa stanjem u Europskoj uniji.

Usporedba-stanja-RH_EU_2019_FINAL_

Hrvatski zavod za javno zdravstvo 40 godina vodi Registar liječenih ovisnika o psihoaktivnim drogama. Podatci o osobama koje ulaze u tretman služe i kao pokazatelj svojstava osoba u populaciji. Analiza podataka po županiji stanovanja na temelju stopa liječenih osoba na 100.000 u radno aktivnoj dobi (15-64 godine) pokazuje da ih je najviše bilo u Zadarskoj (500,7) i Istarskoj županiji (493,1), potom Šibensko-kninskoj (432,6), Gradu Zagrebu (350,2), Splitsko-dalmatinskoj (331,6), Primorsko-goranskoj (311,0) te Dubrovačko-neretvanskoj županiji (233,9). Za cijelu je Hrvatsku stopa iznosila 236,7 na 100.000 stanovnika.

 

 

Članak je objavljen u sklopu projekta Klub mladih “ENTER”  kojemu je jedan od glavnih ciljeva informirati i educirati mlade o prevenciji ovisničkog ponašanja i štetnosti svih vrsta ovisnosti. Projekt provodi Udruga mladih “Mladi u EU” u partnerstvu sa Šibenskom udrugom mladih – Š.U.M. i Gradom Šibenikom. Projekt je financiran sredstvima Ministarstva za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku.